Test Iphone 7 Plus & Samsung S7 Edge

November 23, 2016  •  1 Comment

 

Imagine si mobilitate

Iphone 7 Plus si Samsung S7 Edge

 

Tot mai multa lume afirma ca telefoanele mobile vor inlocui aparatele de fotografiat intr-un viitor nu foarte indepartat. ¨Telefonul este viitorul¨ am auzit de atatea ori. Probabil ca telefonul mobil a inlocuit deja clasicele sapuniere si doar cei ce vor neaparat un dispozitiv cu un zoom optic mai mare le vor mai achizitiona. Dar anumite genuri de aparate, compactele pentru entuziasti, mirrorless-urile sau DSLR-urile cu senzori mai mari, nu vor fi amenintate prea curand.

Cat de departe au ajuns telefoanele si camerele lor in ceea ce priveste calitatea imaginii? Se pot ridica camerele acestor telefoane la pretentiile unui fotograf entuziast si pot ele la nevoie sa inlocuiasca aparatul foto al acestuia?  Pentru a vedea acest lucru am decis sa fac un scurt si rapid test utilizand doua dintre cele mai performante si in voga telefoane mobile, Samsung S7 Edge si IPhone 7 Plus, alaturi aparatul pe care il utilizez in viata de zi cu zi, un Olympus EM-10 Mk II.

 

Specificatiile celor doua dispozitive in ceea ce priveste camerele foto apar foarte apetisante:

  • Samsung S7 Edge: senzor cu 12Mpx de tip 1/2.5 inch, obiectiv 26mm, F1.7, stabilizator optic, tehnologie Dual Pixel pentru autofocalizare, fisiere JPEG si RAW;
  • Iphone 7 Plus: doua camere cu senzori de 12Mpx de tip 1/3 inch si 1/3.6 inch, doua obiective pentru 28mm F1.8 si respectiv 56mm F2.8, stabilizator optic, fisiere JPEG si RAW;

 

Datorita numarului mare de exemplare produse, costurilor aferente si din ratiuni tehnice, lentilele obiectivelor telefoanelor mobile sunt realizate din plastic (de obicei printr-o tehnica de mulaj prin injectie). In plus, datorita dimensiunilor reduse diafragma este fixa. Este si cazul celor doua telefoane varf de gama prezentate aici, la Samsung regasim o camera cu un obiectiv ce ofera un unghi de vizualizare putin mai larg decat la IPhone (26mm vs 28mm) si putin mai luminos (F1.7 vs F1.8). Dar IPhone 7 Plus vine cu un avantaj, telefonul avand doua camere. Conceptul lor cu doua camere avand distante focale diferite mi se pare foarte interesant si functioneaza foarte bine, trecerea de la o camera la alta realizandu-se automat atunci cand maresti imaginea de pe ecran. Probabil ca vor urma si telefoane cu trei camere la 28mm, 56mm si 85mm si atunci sapunierele cu zoom-ul optic de pana in 5-7x vor disparea definitiv de pe piata.

Mi-a placut foarte mult conceptul cu doua camere utilizat de IPhone 7 Plus ce echivaleaza cu un zoom optic 2X (RAW 28mm si 56mm).

 

Calitatea celor doua obiective utilizate pentru camerele IPhone-ului 7 Plus mi se pare foarte buna, detaliile fiind redate omogen, atat in centru cat si in margini. La Samsung optica utilizata pentru camera mi se pare a fi de asemenea foarte buna, dar putin sub IPhone ca redare a detaliilor in extremele cadrului. In plus am remarcat ca obiectivul Samsung-ului produce imagini ce prezinta un efect de curbare a campului focalizat mai complex (avand astfel un camp focalizat curbat fata de unul plan ideal). Totusi nu este nimic grav incat sa constituie o problema, iar 99% din utilizatori nici nu vor observa acest lucru.  

Calitatea imaginii am incercat sa o evaluez atat uitandu-ma cum arata fisierele JPEG cat si cele RAW. Posibilitatea de a salva si edita fisierele in format RAW mi se pare o optiune binevenita ce probabil va atrage si pe multi fotografi entuziasti.

Sincer trebuie sa spun ca am fost putin dezamagit de cum arata fisierele JPEG produse de Samsung S7 Edge. Poate ca sunt ¨optimizate¨ sa arate bine pe ecranul telefonului si calculatorului utilizatorului obisnuit, dar vizualizandu-le la 100%  am fost dezamagit de cum sunt redate detaliile. Supriza a fost cand am auzit de la persoane ce nu sunt pasionate de fotografie ca sunt de multe ori dezamagite de cum arata imaginile, prea procesate in special la redarea artificiala a pielii. In foarte multe cazuri am observat un fenomen de posterizare a detaliilor sau un ¨fenomen de fermoar¨ asa cum intalnim la fisierele JPEG produse de multe aparate Fuji dotate cu senzori X-Trans.  

Samsung S7 Edge ISO 40, JPEG din camera si RAW procesat in RAW Therapee.

 

Samsung S7 Edge, JPEG vs RAW, serie de cropuri. Avantajele editarii fisierelor RAW sunt evidente, fisierele JPEG realizate direct de telefon fiind excesiv procesate.

 

Daca luam ca si referinta un aparat foto cu un senzor mult mai mare, asa cum este Olympus EM-10 mk II, rezultatele sunt urmatoarele. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus EM-10 mk II + Olympus 9-18mm (13mm – echivalent 26mm FF RAW)

 

Serie de cropuri Samsung S7 Edge (RAW ISO 40) vs Olympus EM-10 mk II + Olympus 9-18mm (RAW ISO200). Este impresionant nivelul de detalii redat de camera Samsung-ului, firele de iarba din cropul al doilea parca ¨zgarie¨ ecranul. La ora actuala ce iti poti dori mai mult de la un telefon?

 

Pentru a pune in evidenta calitatea indoielnica a fisierelor JPEG ce provin direct din telefon le-am comparat cu cele ale Olympus-ului. Nu mai incape nici o indoiala ca aceasta are de suferit si ca la puterea de calcul inglobata in aceste telefoane varf de gama se puteau implementa niste algoritmi mult mai performanti de redare a fisierelor JPEG direct din telefon.

 

La IPhone 7 Plus redarea detaliilor se face putin mai natural (fara fenomenele descrise mai sus), dar sistemul de reducere a zgomotului este si mai agresiv decat la Samsung. Sigur, pentru 90% din utilizatori fisierele JPEG produse direct de aceste telefoane arata foarte bine, dar raman cei 10% care stiu ca telefonul lor ar fi capabil de mai mult. Tinand cont de performantele procesoarelor acestor telefoane de ultima generatie ma asteptam la o redare un pic mai rafinata a detaliilor. Dar, sa nu fiu nedrept, sunt dispozitive ce ofera si posibilitatea editarii fisierelor RAW pe gustul fiecaruia si pentru mine asta conteaza in final.

Pentru IPhone 7 Plus prima scena pentru care am incercat sa evaluez calitatea imaginii a fost urmatoarea.

IPhone 7 Plus, 28mm si ISO20, JPEG din camera si RAW procesat in ACR.

 

Ca si in cazul lui S7 Edge, fisierele JPEG produse de IPhone 7 Plus sufera la capitolul calitate a imaginii daca le comparam cu cele obtinute prin procesarea RAW-urilor. Reducerea zgomotului se face prea agresiv, iar saturatia culorilor are de suferit.

 

Si cu a doua camera la 56mm claritatea este la cote foarte bune pentru fisierele RAW.

 

La o comparatie cu Olympus EM-10 mk II lucrurile stau in felul urmator:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus EM-10 mk II + Olympus 9-18mm (14mm – echivalent 28mm FF, ISO 200, RAW).

 

Serie de cropuri Olympus EM-10 mk II + Olympus 9-18mm (RAW ISO200) vs IPhone 7 Plus (RAW ISO 20). Din nou, impresionant si nivelul de detalii redat de camera IPhone-ului.

 

Ar fi putut fi alesi algoritmi mai buni pentru redarea fisierelor direct din telefon? Eu zic ca da (JPEG IPhone 7 Plus vs EM-10 Mk II). 

 

A doua scena pe care am fotografiat-o pentru a evalua calitatea fisierelor produse de IPhone 7 Plus a fost tot o scena pe timp de zi.  

 

IPhone 7 Plus, foarte buna performanta obiectivului la 28mm, detaliile fiind redate omogen chiar si in colturile cadrului.

 

La fel, si la 56mm regasim performante foarte bune oferite de optica IPhone-ului 7 Plus.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus EM-10 mk II + Olympus 9-18mm (14mm – echivalent 28mm FF RAW)

 

Si in aceasta scena daca introducem in ecuatie un aparat cu un senzor mult mai mare calitatea imaginii IPhone-ului este mai mult decat laudabila.

 

Analizand fisierele RAW ale celor doua aparate iti dai seama ca telefoanele mobile au ajuns destul de departe in ceea ce priveste calitatea imaginii. Chiar daca observam zgomot si in imaginile realizate pe timp de zi in lumina puternica la valoarea de baza ISO20 (IPhone) si ISO40 (Samsung), nivelul detaliilor este surprinzator de ridicat. Samsung-ul mi s-a parut ca ofera un plus claritate a detaliilor, dar cum am mai specificat optica Iphone-ului este mai performanta in ceea ce priveste redarea mai omogena a detaliilor si in extremele cadrului. Efortul editarii fisierelor RAW merita si rezultatul este mult superior fata de cea ce ofera direct telefonul. Atat timp cat nu te astepti la minuni din partea acestor dispozitive ce au in componenta camerelor un senzor foarte mic, vei fi pe deplin satisfacut. In plus 12Mpx mi se par suficienti si sunt convins ca imaginile chiar printate la dimensiuni de genul A4-A3 ar satisface pe majoritatea utilizatorilor.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Concluzia mea este ca telefoanele mobile nu vor inlocui prea curand aparatele foto dedicate utilizatorilor entuziasti sau profesionisti (din mai multe motive ce nu tin neaparat de calitatea imaginii), dar ca si dispozitiv de inregistrare al imaginilor integrat intr-unul de comunicatie au ajuns la performante greu de imaginat acum cativa ani. Aceste performante sunt egale si uneori chiar le depasesc pe cele ale majoritatii aparatelor compacte cu senzori de pana la 1/1.7 inch, iar zilele acestora sunt numarate. In plus, portabilitatea, ecranul foarte mare si conectivitatea lor te vor face sa regreti mai putin ca nu ai luat la tine aparatul foto atunci cand ai in fata o scena memorabila. Merita aceste dispozitive pretul foarte mare si datorita capitolului foto-video? Eu cred ca da si cred ca si fotografii entuziasti vor fi incantati de progresul si performantele acestora. 

 

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Bușe. Continutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.

© Gabriel Bușe

 


Comments

xcfr(non-registered)
Great!!!
Thanks a lot! Gabriel:)
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December