Test Canon 85mm F1.2 L II

July 30, 2017  •  Leave a Comment

Test Canon EF 85mm F1.2 L II USM – Fabulos

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ultimul echipament foto ce pur si simplu m-a lasat cu gura cascata de uimire si cu un sentiment de tristete atunci cand l-am predat a fost Canon EF 85mm F1.2 L II USM. Perioada petrecuta cu acest obiectiv a fost una din cele mai impresionante si totodata relaxante experiente fotografice. Auzisem de acest obiectiv produs de Canon pentru aparatele FF cu mitica cifra 1.2 si functie de AF incorporata, dar nu eram pregatit pentru socul pozitiv produs de experienta fotografierii cu el. Din contra, citisem diferite povesti cum ca utilizarea acestui obiectiv la F1.2 este aproape imposibila pentru portrete si subiecte situate la distante mici si medii datorita campului de profunzime extrem de redus. Si din experienta cu obiectivele personale 50mm F1.4 si 85mm F1.8 (ambele Nikon) tindeam sa dau dreptate tuturor acestor pareri si povesti, dar realitatea utilizarii unui Canon EF 85mm F1.2 II USM a spulberat toate aceste indoieli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Canon este singurul producator ce are in portofoliul sau obiective FF cu deschiderea maxima a diafragmei de F1.2 si functie de autofocalizare incorporata.

 

Avangarda obiectivelor fixe destinate in principal fotografiei de portret Canon EF 85mm F1.2 II USM reprezinta o extraordinara realizare inginereasca, o demonstratie de know-how si forta a gigantului japonez. Obiectivele Canon F1.2, fie ca vorbim de 50mm sau 85mm, sunt singurele obiective cu aceasta deschidere a diafragmei din industria FF ce au incorporata functia de autofocalizare. Am testat obiectivul impreuna cu un aparat Canon 5d mkIII iar combinatia am gasit-o a fi senzationala. Sistemul de AF de pe Canon 5d mkIII (imprumutat de pe 1Dx) a functionat ca un vis cu acest obiectiv. Poate parea incredibil dar am utilizat in 80% din cazuri obiectivul la F1.2 (doar pentru acest lucru cumperi acest obiectiv!) si am constatat ca 90% din fotografiile realizate la aceasta deschidere maxima au fost focalizate corect. M-a uimit precizia si acuratetea sistemului de AF de pe 5d mk III impreuna cu acest obiectiv. Si mai impresionant, combinatia nu a necesitat nici o micro corectie in + sau - a autofocalizarii din aparat. Am inteles in sfarsit de ce Canon continua sa ceara pe un aparat ce sufera la capitolul latitudinii de procesare-gama dinamica la ISO100 sume mult mai mari decat aparate superioare la acest capitol. Sunt multe alte lucruri si fineturi la care inca 5d mk III se uita de sus la concurenta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O combinatie formidabila: Canon 85mm F1.2 L II  + Canon 5D mk III. Constructia si calitatea materialelor folosite sunt la cel mai inalt nivel nelasand loc de reprosuri.

 

Asadar sa incepem povestea acestui obiectiv capitol cu capitol.

Construit ca un tanc cu materiale de prim nivel Canon EF 85mm F1.2 II USM se simte ca un obiectiv de 2000 euro. De cum l-am luat in mana m-au impresionat lentilele mari si calitatea asamblarii, a fost clar ca este un obiectiv construit la cele mai inalte standarde. Un minus pentru unii si in aceasta gama de pret il reprezinta faptul ca obiectivul nu este protejat impotriva intemperiilor. De mentionat este si ca in timpul focalizarii obiectivul se extinde putin. Parasolarul captusit pe interior cu catifea are un sistem de prindere foarte eficient si simplu. Desi foarte voluminos si cantarind peste 1kg, ergonomia si priza in mana la utilizarea acestui obiectiv sunt de asemenea la cel mai inalt nivel. Rezistenta mecanica la rotirea inelului de autofocalizare (desi sistemul este unul de tip ”by wire”) personal am gasit-o a fi foarte bine aleasa, cursa foarte lunga facilitand reglajele foarte fine in modul de focalizare manual. Un filtru ND de 72mm este imperios necesar atunci cand vreti sa fotografiati pe zi la deschiderea maxima F1.2, experienta testarii aratandu-mi de multe ori ca un timp de expunere de 1/8000sec nu este suficient.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Din pacate obiectivul nu este protejat impotriva intemperiilor nici macar cu o protectie de cauciuc in jurul monturii (aici alaturi de EF 24-105 F4 IS).

 

Una dintre situatiile in care un filtru ND de calitate ar fi fost folositor, viteza obturatorului mecanic de 1/8000sec nefiind suficienta pentru fotografierea pe zi la F1.2 (Raw, F1.2, 1/8000sec, ISO 100).

 

Capitolul autofocalizare are plusuri si un minus (poate minusul principal al acestui obiectiv). Am apreciat ca mari plusuri faptul ca obiectivul nu prezinta un fenomen notabil de ”focus shift” nici la schimbarea diafragmei, nici la schimbarea distantei de focalizare (fenomen atat de des intalnit la acest tip de obiective fixe de portret) si faptul ca in combinatie cu 5d mk III acuratetea focalizarii (folosind mai ales punctul central de inalta precizie) a fost extrem de ridicata in toate conditiile de iluminare. Minusul vine din faptul ca viteza de focalizare mi s-a parut a fi una mica spre medie. Lucru de inteles daca tinem cont de lentilele mari si grele ce se regasesc in constructia acestui obiectiv. Personal cred ca in fotografia de eveniment aceasta viteza de focalizare lenta va limita folosirea obiectivului la fotografierea subiectilor in ipostaze statice sau in situatii cand acestia se misca in acelasi plan, fiind mai dificila urmarirea actiunii cu miscare rapida fata-spate. Este un minus pe care fotografii ce vor sa cumpere acest obiectiv cred ca si-l asuma, fotografierea scenelor de actiune foarte rapida nefiind in nici un caz specialitatea sa. Un ultim aspect pe care l-am observat si pe care trebuie sa il mentionez este acela al distantei minime la care poate focaliza acest obiectiv. Cu 0.9m aceasta distanta este mare pentru un obiectiv de 85mm si va limita destul de mult fotografiatul obiectelor mici de aproape, iar aici imi vin in minte detalii gen verighete, butoni, ceasuri de mana s.a.m.d din cadrul unui eveniment.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viteza de focalizare minim-infinit este una mica spre medie, orientativ aici alaturi de un alt obiectiv de 85mm F1.8 Nikon.  

 

Optic acest obiectiv uimeste. Bokeh, culori, detalii toate sunt redate la un nivel exceptional. Pornim discutia de la cifra magica 1.2. Bokeh-ul produs de acest obiectiv este unul special si desi ati putea zice ca intre F1.2 si F1.4 nu sunt mari diferente, ele totusi exista. Nu stiu daca este vorba de finete, de latura psihologica ca fotografiezi la F1.2 sau putin din ambele, dar rezultatele m-au impresionat. Separarea subiectului de fundal se face intr-un mod special astfel incat un fundal banal se poate transforma s-au mai bine zis se topeste intr-unul de poveste. Culorile si contrastul produse de acest obiectiv de asemenea sunt la un nivel fara repros. Claritatea si omogenitatea redarii detaliilor merita o discutie speciala asa cum este cea referitoare la autofocalizare. Si la acest capitol am auzit povesti, mituri si multe opinii cum ca la F1.2 omogenitatea redarii detaliilor pe marginile cadrului sufera, astfel incat oricum va trebui sa inchizi la cel putin F1.8 diafragma pentru rezultate bune. Adevarul constatat: exemplarul testat de mine s-a comportat foarte bine inca de la F1.2, claritatea si omogenitatea redarii detaliilor pe toata suprafata cadrului situandu-se la un nivel foarte ridicat atat pentru subiectele situate la distante mici cat si pentru cele aflate la distante mari si focalizare la infinit. Acest lucru combinat cu o autofocalizare extrem de precisa m-au facut sa-mi reconsider toate standardele referitoare la un obiectiv fix de portret.

 

BOKEH

(Raw, F1.2, 1/3200sec, ISO 100)

 

(Raw, F1.2, 1/4000sec, ISO 100)

 

(Raw, F1.2, 1/2500sec, ISO 100)

 

(Raw, F1.2, 1/4000sec, ISO 100)

 

(Raw, F1.2, 1/2500sec, ISO 100)

 

Calitatea, tranzitiile si perceptia bokeh-ului oferite la F1.2 te fac sa te indragostesti de acest obiectiv. Fie ca vorbim de subiecte apropiate sau indepartate, de portrete sau obiecte izolate, redarea lor se face pur si simplu magic.  

 

CLARITATE

F1.2 - focalizare excelenta, bokeh special si claritate la cel mai inalt nivel (Raw, F1.2, 1/5000sec, ISO 100).

 

Faptul ca deja de la F1.2 te bucuri de o claritate ridicata te fac sa folosesti fara retineri in majoritatea timpului deschiderea maxima a diafragmei (Raw, F1.2, 1/2000sec, ISO 100).

 

La F2.8 performantele optice urca la un nivel si mai ridicat, claritatea si detaliile redate fiind deosebite (Raw, F2.8, 1/320sec, ISO 250).

 

F6.3 detaliile zgarie ecranul aflandu-se la cel mai inalt nivel posibil ca si omogenitate pe toata suprafata cadrului, iar aberatiile cromatice si vignetarea sunt neglijabile (Raw, F6.3, 1/200sec, ISO 100).

 

Concluzia mea este ca obiectivul ofera o calitate a imaginii exceptionala demna de aspiratiile si asteptarile nivelului profesional caruia i se adreseaza in principal. Toate cadrele de test pentru evaluarea claritatii alaturi de cropuri 100% pentru focalizarea la distanta minima-infinit, bokeh si aberatii cromatice se gasesc la sfarsitul materialului in Anexa.

Aspectele ce tin de vignetare si aberatii cromatice trec pe plan secund. Da, la F1.2 mi s-a parut ca vignetarea este destul de pronuntata dar acest efect l-am gasit ca fiind unul natural si care adauga farmec imaginilor. Pentru cine nu il doreste corectarea lui se poate face foarte usor in editare. Aberatiile cromatice fie ca vorbim de cele laterale, axiale sau de tip ”purple fringing” la F1.2 sunt vizibile, dar totusi sunt bine tinute sub control pentru ca ulterior in editarea fisierelor Raw sa le poti reduce mult. Mi-au sarit in ochi ca fiind foarte deranjante doar la fotografierea anumitor scene avand subiecte cu luminozitate crescuta si le gasesc normale pentru o astfel de deschidere maxima a diafragmei. Cum am spus, cu atentie pot fi corectate intr-o mare masura in editare.

Aberatiile cromatice la deschiderea maxima F1.2 sunt vizibile si pot fi deranjante la fotografiarea anumitor scene, dar totusi nu le-am gasit imposibil de corectat intr-o editare ulterioara (Raw, F1.2, 1/4000sec, ISO 100).  

 

Vignetarea la F1.2 poate contribui la o impresie artistica mai pronuntata, iar pentru cine nu o doreste chiar si la aceasta diafragma am gasit-o a fi usor de corectat in postprocesare (Raw, F1.2, 1/4000sec, ISO 100).

 

Odata cu inchiderea diafragmei la F2.8 vignetarea nu mai reprezinta o problema nici pentru cei mai pretentiosi (Raw, F2.8, 1/320sec, ISO 1600).

 

Daca la F1.2 performantele mi s-au parut foarte bune odata cu inchiderea diafragmei la F2, F2.8, F4, F5.6 ele nu pot decat sa fie exceptionale, claritatea fiind la cele mai inalte cote iar vignetarea si aberatiile cromatice neglijabile.

Per global increderea pe care mi-a dat-o fotografierea cu Canon EF 85mm F1.2 L II USM si 5d mk III a fost extraordinara. Siguranta rezultatului fotografierii la F1.2 si aici vorbesc de combinatia focalizare corecta, claritate extraordinara, bokeh fantastic, culori naturale, feeling-ul de produs premium si sentimentul ca fotografiezi cu ceva unic mi-au aratat de ce Canon EF 85mm F1.2 II L USM  isi merita locul in Olimpul fotografiei. Pretul poate parea descurajant, dar pentru cine si-l permite si justifica merita fiecare cent din cei 2000 de euro ceruti. Astfel puterea lui irezistibila de atractie te poate face sa-ti pierzi luciditatea cateva momente si sa-l achizitionezi.

Magia acestui obiectiv exista, e frumoasa si e unica. Un vis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ca si o lista de plusuri si minusuri, tinand seama si de segmentul din care face parte obiectivul:

Plusuri

 • obiectiv foarte luminos ce ofera un bokeh superb
 • materiale si constructie la cele mai inalte standarde
 • focalizare extrem de precisa (fara a manifesta un fenomen de “focus shift” notabil)
 • claritate foarte buna atat in centrul cadrului cat si in colturi inca de la F1.2
 • de la F2 in sus performante optice sunt fabuloase
 • contrast foarte bun si redare naturala a culorilor
 • control foarte bun al vignetarii si aberatiilor cromatice de la F2.8
 • latura emotionala

Minusuri

 • autofocalizare lenta minim-infinit
 • lipsa protectiei impotriva intemperiilor
 • distanta minima de focalizare de 0.9m

 

ANEXA

 

Evaluarea claritatii la focalizare de 1.5m fata de subiect.

 

Evaluarea claritatii pentru focalizarea la infinit.

 

Evaluare bokeh F1.2-F8

 

 

Evaluare aberatii cromatice F1.2-F8

 

Imaginile RAW au fost prelucrate folosind programul LightRoom CC 6.1.

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Bușe. Conţinutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.

© Gabriel Bușe

 

Fotografii realizate cu Canon EF 85mm F1.2 L II USM


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December