Test Olympus OM-D EM-10 mark II

March 29, 2016  •  2 Comments

 

Test Olympus OM-D EM-10 mark II – Si mai stilat

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

¨Daca un nou tip de aparat foto iti va oferii satisfactii mai mari pe masura ce il utilizezi mai mult, atunci acesta va castiga un loc permanent in inima ta si va deveni un dispozitiv indispensabil si pretios¨  acestea erau cuvintele lui Yoshihisa Maitani cel care pe parcursul a patruzeci de ani a fost autorul designului celebrelor serii Olympus Pen, Pen F, OM.

Am avut la test o reinterpretare a clasicei serii OM si anume Olympus OM-D EM-10 mark II, un aparat de care am fost foarte interesat. Altfel, cum sa scrii despre un aparat care iti place, pe care ti-l doresti, dar in acelasi timp sa ramai si obiectiv? E un lucru delicat, dar am incercat sa punctez atat partile bune cat si cele care ar mai fi putut fi imbunatatite. Am sa explic si de ce cred ca acest model poate avea un loc in trusa mea foto alaturi de aparate mai mari DSLR Nikon.

Fiind apropiat de un aparat compact ca dimensiuni, EM-10 mark II incape foarte usor intr-o geanta de mici dimensiuni sau intr-un buzunar mai mare.

 

Olympus OM-D EM-10 mark II este o evolutie a primei variante mark I si cred ca si a lui EM 5 mark I la majoritatea capitolelor, intregul pachet fiind foarte omogen si punctand exact la capitolele care conteaza pentru mine in acest segment de aparate. 

Suma specificatiilor este impresionanta. Aparatul are un design atragator, este compact, foarte bine construit, are un ecran ce se inclina, un vizor electronic foarte bun, un stabilizator de imagine performant, flash incorporat, un senzor cu performante dovedite pe multe modele, obturator electronic silentios, wi-fi, touchscreen, si acces la toate obiectivele compacte ale sistemului micro 4/3. Toate acestea sunt oferite la un pret foarte corect si fac din Olympus OM-D EM-10 mark II o alegere excelenta pentru cei ce cauta un aparat mirorless sau un aparat compact capabil. Si daca toate caracteristicile insirate mai sus nu v-au convins inca, sa le luam pe rand. 

Primul contact cu aparatul este unul foarte pozitiv. Designul si liniile camerei te atrag si nu poti ramane indiferent la efortul depus de oamenii ce lucreaza la Olympus. Corpul metalic este solid, foarte bine finisat, dar nu are totusi aceiasi senzatie de ¨tanc¨ ca si Olympus EM-5 mark II. Este insa mai discret si mai usor decat EM-5 mark II cu aproximativ 80g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tactil cele doua rotite metalice se simt excelent si functioneaza foarte bine.

 

Functiile si butoanele in partea superioara sunt un exemplu de ergonomie, existand aici doua rotite plus trei butoane programabile. In plus regasim mici subtilitati de design, asa cum ar fi comutatorul oprit/pornit/flash, cele doua rotite metalice si rotita cu modurile P/A/S/M, toate finisate cu atentie intr-un stil retro pentru a sensibiliza utilizatorul. Trebuie sa recunosc ca tot conceptul este unul reusit si functioneaza foarte bine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cumutatorul OFF/ON/Flash este un element de design ce aminteste de clasicele OM1 si OM2.

 

In partea din spate regasim ecranul tactil cu o diagonala de 3 inch ce se inclina si un vizor excelent, vizor ce mi s-a parut a fi o evolutie fata de cel de pe vechiul EM10 sau de pe EM-5 mark I. In practica ambele functioneaza foarte bine, vizorul fiind mare, clar si cu o rezolutie excelenta de 2.36 milioane puncte. Desi uneori prefer un ecran ce se inclina in locul celui full orientabil, in acest caz am intalnit un mic inconvenient. Cand vrei sa fotografiezi de la firul ierbi cu ecranul inclinat, de multe ori acesta este obstructionat de ocularul de cauciuc al vizorului. Acest lucru poate fi insa partial rezolvat prin scoaterea ocularului de cauciuc din jurul vizorului. Alt lucru ce nu mi-a placut la capitolul ergonomie au fost elementele de care este prinsa cureaua aparatului, elemente ce deranjeaza la degete chiar mai mult ca in cazul lui EM-5 mark II. Pana la urma elementele de agatare a curelei le-am scos, eu preferand un mic snur pe agatatoarea din partea dreapta. In acest fel am rezolvat unul inconvenientele semnalate mai sus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ecranul de 3 inch ce se inclina este foarte util, dar in multe situatii este obstructionat de ocularul din cauciuc al vizorului.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F3.5, ISO200, 1/4sec, 14mm).

 

Meniul poate parea stufos, dar functia Super Control Panel (in care regasesti principalele setari) si butoanele configurabile te vor face sa nu il accesezi prea des. In utilizare procesorul aparatului este la inaltime, fisierele RAW+JPEG fiind inregistrate si procesate rapid. Un lucru ce l-am constatat a fost ca sunetul obturatorului mecanic este acum mai infundat si mai discret fata de alte aparate mirrorless Olympus, astfel incat chiar si fara obturatorul electronic activat poti face fotografii fara sa atragi atentia. Binenteles obturatorul electronic este un bonus avand un timp maxim de expunere de 1/16000sec fiind si perfect silentios.

Sistemul de autofocus este imprumutat de pe EM-5 mark II si nu este un lucru rau. Focalizarea (ce depinde binenteles si de obiectiv) se face rapid si sigur pentru subiectele statice, dar pentru subiecte aflate in miscare nu este cel mai performant sistem. Ce mi-a placut foarte mult, si i-am gasit utilitatea, este noul mod ¨AF targeting pad¨ ce iti ofera posibilitatea ca in momentul in care faci fotografii prin vizorul electronic sa poti muta punctul de autofocus atingand ecranul. Foarte practic!  Alta functie cu potential in special in fotografia macro, dar pe care nu am apucat sa o testez, o reprezinta ¨Focus Bracketing-ul¨. Aceasta iti ofera posibiliatea sa faci mai multe cadre ce au o profunzime de camp diferita pentru ca mai apoi acestea sa fie combinate intr-o singura fotografie.

Aparatul are o conectivitate wi-fi care din experienta cu Olympus EP-5 functioneaza foarte bine.

Discutand despre calitatea imaginii, remarcile mele sunt urmatoarele. Ca si in cazul lui EM-5 mark II (testat aici http://gabrielbuse.zenfolio.com/blog/2015/12/test-olympus-om-d-e-m5-ii), fisierele JPEG au un bun echilibru intre detaliile redate si zgomotul de imagine, atata timp cat setarea pentru reducerea zgomotului este pe Low sau chiar Off. Gama dinamica, zgomotul la sensibilitati ridicate si zgomotul indus de procesarea mai agresiva a fisierelor Raw se simt ca sunt un pic sub un aparat cu un senzor performant APS-C (de exemplu cel de pe Nikon D5500). Redarea culorilor in fisierele Jpeg se face placut si cald (uneori prea cald), dar poti configura aparatul pentru o redare cat mai fidela a acestora.

Ca o paranteza, am avut aparatul la test cu un obiectiv de kit Olympus pancacke 14-42 EZ, iar din experienta a mea cu acest obiectiv (este a doua oara cand utilizez acest obiectiv) nu il recomand. Sigur, este compact si usor, dar este mult prea soft. Din punct de vedere optic cred ca celalalt obiectiv de kit Olympus, 14-42 II R, este mult mai reusit. Initial vizualizand imaginile realizate cu Olympus pancacke 14-42 EZ pe ecranul aparatului am fost dezamagit de calitatea imaginii pana intr-acolo incat banuiam chiar ca sistemul de stabilizare a imaginii nu functioneaza cum trebuie. Evaluand ulterior imaginile pe ecranul calculatorului am tras concluzia ca sistemul de stabilizare a imaginii si-a facut treaba cu brio si doar unele zone din fotografii nu erau clare. In plus schimband obiectivul de kit cu unul fix Panasonic 20mm F1.7 (testat aici http://gabrielbuse.zenfolio.com/blog/2016/3/test-panasonic-20mm-f1-7-ii) a fost alta poveste, in acesta combinatie putand sa disting mult mai multe detalii fine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F1.7, ISO200, 1/200sec, 20mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F1.7, ISO200, 1/4000sec, 20mm).

 

Imaginile realizate cu Olympus EM-10 II si obiectivul Panasonic 20mm prezinta un nivel excelent al detaliilor (cropuri din cele doua imagini de mai sus).

 

Efortul depus de utilizator pentru procesarea fisierelor Raw merita, rezultatele fiind la inaltime atat din punct de vedere al redarii superioare a detaliilor cat si pentru un control mai bun al zgomotului de imagine. 16 Mpx s-ar putea sa nu fie prea multi in ziua de azi, dar nivelul detaliilor din fiserele RAW cred ca va multumii pe majoritatea utilizatorilor. Pentru mine calitatea imaginii oferita de acest senzor micro 4/3 este foarte buna (tinand cont si de dimensiunea lui) si rareori mi-am dorit mai mult.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F1.7, ISO200, 1/4000sec, 20mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16 MPx poate nu par multi in aceste vremuri, dar detaliile oferite de senzorul de pe EM-10 mark II rareori m-a facut sa imi doresc mai mult de la un astfel de aparat (Raw, F4, ISO200, 1/200sec, 20mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fisierele Raw ofera o latitudine de procesare mare, castigul fiind evident atat in cea ce priveste corectarea expunerii, nivelul de detalii sau reducerea zgomotului (Jpeg vs Raw, F5.6, ISO200, 1/640sec, 14mm).

 

ISO 3200 este valoarea superioara la care zgomotul de imagine nu devine deranjant, iar ISO 6400 este in opinia mea valoarea maxima de la care prin procesarea fisierelor RAW poti obtine inca imagini de o calitate buna. Pentru mai multe detalii despre cum se comporta acest senzor puteti citi aici http://gabrielbuse.zenfolio.com/blog/2015/12/test-olympus-om-d-e-m5-ii si aici http://gabrielbuse.zenfolio.com/blog/2015/6/mirrorless-micro-4/3-vs-aps-c-vs-full-frame

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cropuri din imagini realizate cu E-M10 II la sensibilitati ISO intre ISO 1600 si ISO 25600 din fisiere JPEG (NR LOW), RAW si RAW neprocesate.

 

Trecand la partea de stabilizare a imaginii avem asteptari mari de la sistemul de pe OM-D EM-10 mark II mai ales dupa ce in trecut am incercat varianta de pe EM-10 mark I si m-a dezamagit. Ma asteptam ca noul sistem pe 5 axe sa fie mai performant si intr-adevar mi-a confirmat acest lucru. Nu este la acelasi nivel cu ultima varianta prezenta pe EM-5 mark II si Pen F, dar este un sistem ce ofera rezultate foarte bune de pana la 3-4 trepte sub inversul distantei focale. Am supus sistemul de stabilizare unui adevarat test de tortura realizand peste 50 de fotografii in interiorul unei biserici cu timpi de expunere intre 1/4 sec si 1sec la capatul wide de 14mm (28mm echiv. 35mm) al obiectivului de kit. La 1/4sec si 1/2sec majoritatea cadrelor au fost clare, iar ca si valoare extrema am putut obtine rezultate bune si la un timp de expunere de 1sec. Cu obiectivul Panasonic 20mm (40mm echiv. 35mm) am putut sa cobor pana la timpi de expunere de 1/8sec-1/5sec fara ca imaginile sa fie tremurate.

Actualizare. Dupa un an de utilizare si testare a aparatului cu mai multe obiective concluziile mele sunt urmatoarele: eficacitatea stabilizatorului este in general de 2.5 - 3 - 4 trepte sub inversul distantei focale, rata de succes fiind mai ridicata odata cu cresterea distantei focale. Testele le-am realizat astfel: serii de 10 imagini cu stabilizatorul oprit si 10 imagini cu stabilizatorul pornit (in modul All Direction Shake I.S. si Half Way Rls With IS Off). Rezultatele au fost urmatoarele pentru diferite obiective si distante focale: Samyang 7.5mm fisheye la 1/4sec (75% imagini clare), 1/2sec (50% imagini clare); Olympus 9-18mm la 9mm 1/4sec (75% imagini clare), 1/2sec (50% imagini clare), 1sec (30% imagini clare), iar la 18mm 1/5sec (75% imagini clare); Panasonic 20mm 1/5sec (75% imagini clare); Olympus 60mm Macro 1/15sec (75% imagini clare), 1/8sec (50% imagini clare); Olympus 40-150mm la 150mm 1/20sec (75% imagini clare), 1/15sec (50% imagini clare), 1/10sec (30% imagini clare). Rezultatatele sunt foarte bune si personal utilizez aceste indicatii a ratei de succes-imagini clare atunci cand folosesc aparatul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu putin noroc poti obtine cu noul stabilizator de imagine cadre clare din mana chiar si la un timp de expunere de 1 secunda (Raw, F3.5, ISO320, 1sec, 14mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La 40mm (echiv. 35mm) am putut sa cobor timpul de expunere cu pana la 3 trepte sub inversul distantei focale (Raw, F1.7, ISO200, 1/5sec, 20mm).

 

La partea de filmare aparatul prezinta un upgrade fata de multe modele Olympus, filmand acum 1080p la 77Mbs. Vei percepe astfel o calitate mai buna a imaginii fata de modelele Olympus EM-10, EM-5 mark I sau EP5 si acest lucru este imbucurator. Stabilizatorul pe 5 axe s-a dovedit a fi excelent si in acest caz. De 4k nu poate fi vorba, nici macar ultimul aparut Olympus Pen F neavand aceast mod video. O recomandare: daca nu aveti subiecte pe care doriti sa le urmariti dezactivati modul de autofocalizare continuu pentru ca altfel sistemul AF va vana mult (asa cum se vede si in primul videoclip).

 

 

 

Un minus evident al acestui aparat si in general al aparatelor mirorless este autonomia limitata a bateriei. Am mai spus si in testul cu EM-5 mark II, ecranul, vizorul electronic, stabilizatorul toate consuma bateria destul de rapid. O autonomie de 500 de cadre este posbila intr-o utilizare obisnuita, dar va depinde mult si de modul de utilizare al aparatului. Solutia pentru cei ce fotografiza frecvent mai mult de 500 de cadre pe parcursul unei zile este un al doilea acumulator. Pacat si ca incarcarea bateriei prin USB nu este posibila. Dupa un an de utilizare in diferite conditii am reusit un maxim de 700 de cadre si cateva filme scurte cu o baterie incarcata. Acest lucru l-am obtinut in urmatoarele conditii: fotografiind in timpul zilei, cu stabilizatorul de imagine pornit, Raw+Jpeg, cu o vizualizare normala de 2-3secunde pentru fiecare cadru realizat, fotografiind in principal prin intermediul ecranului (nu prin vizorul electronic) si avand grija sa opresc aparatul atunci cand nu il mai utilizam. Autonomia bateriei desi nu se ridica la cea a unui DSLR, pentru mine este suficienta pentru o zi intraga de fotografiat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F7.1, ISO500, 1/2000sec, 14mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F4, ISO200, 1/1600sec, 20mm).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Raw, F7.1, ISO500, 1/1000sec, 14mm).

 

La final sa vorbim de pret, care este unul atractiv. Pentru corpul aparatului platesti undeva intre 500-600 de euro, departe de cei 1000 de euro ceruti pe un Olympus EM-5 mark 2. Cel mai natural si puternic competitor mi se pare a fi Fuji XT-10 care vine si el cu un design retro excelent, o calitate a imaginii foarte buna, o procesare foarte reusita a fisierelor JPEG, dar nu are atuul unui stabilizator de imagine integrat in corp si nici obiective de dimensiuni atat de compacte ca cele ale sistemului micro 4/3. Ramanand in universul micro 4/3, Panasonic G7 are un look apropiat dslr-urilor, nu are un stabilizator de imagine integrat, dar in schimb vine cu un mod de filmare 4k unic in acest segment de pret. In final este alegerea fiecaruia si cred ca in nici unul din cazuri cumparatorul nu va fi dezamagit.

In concluzie, pentru mine Olympus OM-D EM-10 mark II nu mai este ruda saraca a seriei EM-5. Sigur, ii lipseste protectia sporita impotriva intemperiilor, intrarea pentru un microfon extern, un mod de inalta rezolutie, dar aceste functii nu sunt cautate de marea majoritate a utilizatorilor. In plus este cu 40% mai ieftin ca EM-5 mark II ceea ce il face foarte atractiv. Cred ca alaturi de EM5 mark II si Pen F, Olympus OM-D EM-10 mark II completeaza foarte bine familia mirrorless Olympus. Cu un design foarte reusit, cu o calitate a imaginii foarte buna, un stabilizator de imagine performant si avand acces la o gama larga de obiective compacte si recunoscute, Olympus OM-D EM-10 mark II este aparatul mirrorless recomandat celor ce vor o camera cu personalitate. In cazul meu combinatia Olympus EM-10 mark II si Panasonic 20mm F1.7 cred ca poate fi apartul foto pe care intodeauna sa il am la indemana. Pentru ca pana la urma, cel mai bun aparat foto este cel pe care il ai la tine.

P.S. Si mai multe impresii despre experienta mea cu acest aparat puteti citi si aici: http://gabrielbuse.zenfolio.com/blog/2016/7/aparatul-meu

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Plusuri

  • corp compact, solid, foarte bine finisat si cu un design retro atragator
  • ergonomie foarte buna si posibilitati extinse de personalizare a comenzilor
  • ecran ce se inclina si vizor electronic cu rezolutie mare
  • prezenta flash-ului integrat este un plus fata de alte aparate Olympus micro 4/3
  • sistem de autofocalizare reactiv in lumina buna si suficient de precis si in lumina slaba
  • sistem AF targeting pad util in multe situatii
  • obturator electronic silentios ce permite timpi pana la 1/16000sec
  • sistem de stabilizare integrat cu performante foarte bune atat pentru fotografii cat si in modul video
  • senzor ce ofera o calitate a imaginii foarte buna mai ales la procesarea fisierelor Raw pana la sensibilitati de ordinul ISO 3200
  • fisiere Jpeg foarte bune, cu o redare foarte placuta a tonurilor si o gama dinamica ridicata 
  • calitatea fisierelor video este o evolutie fata de modelele anterioare
  • prezenta functiei de marire a imaginii la focalizarea manuala, a functiei de focus bracketing si wi-fi-ul sunt foarte utile
  • accesul la sistemul micro 4/3 ce ofera obiective compacte si de foarte buna calitate
  • pret atractiv

Minusuri

  • autonomie limitata a bateriei
  • mod Auto ISO limitat (la fel ca majoritatea aparatelor Olympus)
  • elementele de agatare a curelei pot deranja la mana
  • rezolutia de 16Mpx este mai mica decat a multor concurenti
  • lipsa modului 4K pentru video
  • sistem de autofocalizare continua cu performante medii

 

 

Notare

 

  • Constructie 9/10
  • Ergonomie 9/10
  • Meniu 8/10
  • Baterie 7/10
  • Obiectiv kit 14-42mm EZ 6/10
  • Autofocus in lumină buna 9/10
  • Autofocus in lumina slaba 8/10
  • Calitatea imaginii în lumină buna –JPEG 8/10
  • Calitatea imaginii în lumină buna –RAW 9/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat –JPEG 8/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat –RAW 8/10
  • Video 8/10
  • Pret 9/10

 

Fotografii realizate cu Olympus OM-D EM-10 mk II

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Imaginile RAW din acest review au fost prelucrate folosind programul Lightroom CC.

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Buse. Conţinutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.

© Gabriel Bușe

 


Comments

Gabriel Buşe Photography
Multumesc pentru ca urmariti testele de pe blog.

Nu am observat o diferenta in calitatea imaginii celor doua aparate si nu cred ca exista.

Referitor la autofocalizarea modelelor EM-10 mkII si EM-5 mkII, eu nu am constatat diferente. Pentru subiectele statice aufocalizarea se va face rapid si precis. Chiar daca pe lumina slaba focalizarea se face mai greoi, acuratetea ramane ridicata atat timp cat subiectul nu se misca.

In focalizare continua sistemul de autofocalizare prezent pe aceste doua aparate nu se comporta foarte bine, as zice ca mediu. Ce nu mi-a placut este ca de multe ori in cazul unui fundal aglomerat subiectul nu este mentinut focalizat. La fotografierea de exemplu a unor copii in miscare, a unui eveniment pe lumina artificiala avand sistemul de aufocalizare activat pe modul continuu si modul rafala pe 4cadre/sec rezultatele nu va vor impresiona.
Mihai A.(non-registered)
Review-urile dvs. sunt utile si bine documentate. Acum, daca ati avut ambele Mark II-uri pe mana (5 si 10), puteti confirma (sau infirma) daca exista vreo diferenta de calitate a imaginii (IQ) si performanta a autofocus-ului (mai ales continuu) intre cele doua? Cred ca ar fi fost o informatie utila in testul cu EM10 Mk. II. Din cate am inteles din alte surse nu prea exista diferente semnificative.
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December