Test Olympus 9-18mm

April 01, 2017  •  4 Comments

 Test Olympus 9-18mm F4-5.6 – Mica minune

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cum altfel sa numesti acest obiectiv de tip superangular! Adresat unui public ce pune accent pe portabilitate si versalitate, Olympus 9-18mm este un obiectiv ce isi poate gasi foarte usor locul in trusa oricarui calator pasionat de fotografie. In cazul meu acesta a devenit unul dintre principalele obiective pe care le folosesc in combinatie cu un aparat mirorless Olympus EM-10 mk II.  

In piata un principal competitor, atat ca pret cat si ca plaja focala, il gasesc a fi Canon 11-22 F4-5.6S IS STM. Totusi sistemul Canon EOS M nu este inca atat de matur ca cel micro 4/3, dar de la an la an progreseaza si devine din ce in ce mai atractiv.

Sa pornim recenzia si discutia despre acest obiectiv Olympus superangular ce are o plaja focala de 18-36mm in echivalentul formatului de 35mm (FF).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu o greutate de 155 grame si dimensiuni extrem de reduse, Olympus 9-18mm este cel mai mic obiectiv superangular cu zoom de pe piata. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ca dimensiuni Olympus 9-18mm este comparabil cu obiectivul de kit Olympus 14-42mm RII, dar fata de acesta din urma beneficiaza de o montura metalica.

 

In momentul in care primele trei criterii sunt portabilitatea, performantele optice bune si pretul atractiv nu poti sa treci cu vederea peste aceasta minune tehnologica Olympus. Super compact, foarte usor cu cele 155 grame ale sale, acest obiectiv nu impresioneaza cu o constructie foarte solida, dar ca un plus montura lui este metalica. Sistemul retractabil al elementelor optice face ca atunci cand nu sunt folosite grupul frontal de lentile sa poata fi retras si blocat intr-o pozitie minima. In timpul utilizarii are loc o extensie a obiectivului, lungimea maxima avand-o la distanta focala de 9mm iar cea minima intre 14-18mm. Elementul frontal nu se roteste in timpul focalizarii, iar obiectivul accepta filtre cu diametrul de 52mm. Pentru un obiectiv superangular acest diametru redus reprezinta un mare plus din punct de vedere al sumelor pe care trebuie sa le investesti pentru achizitionarea unor filtre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cand nu este folosit grupul frontal de lentile poate fi retras si blocat intr-o pozitie minima. In timpul utilizarii extensia maxima corespunde distantei focale de 9mm (a treia imagine corespunde pozitiei de 18mm).

 

In lumina buna la capitolul focalizare nu intalnim nici o problema, aceasta facandu-se rapid si silentios. Totusi in lumina artificiala si avand surse de lumina puternice venind din fata acuratetea focalizarii nu este dintre cele mai ridicate, de foarte multe ori imaginile nefiind focalizate corect desi pe ecranul aparatului confirmarea de focalizare era realizata. Acest comportament l-am constatat mai frecvent cu acest obiectiv decat in cazul utilizarii altor obiective micro 4/3 si de aceea am tinut sa il mentionez. In aceste situatii in prima instanta ai tendinta sa blamezi performantele optice sau stabilizatorul aparatului, dar imaginile mai soft pot proveni si din comportamentul descris mai sus.

In cele doua clipuri de mai sus este prezentata viteza de focalizare a obiectivului atat pe lumina buna cat si pe lumina slaba la 9mm si respectiv 18mm.

 

Obiectivul nu are in constructia sa un sistem de stabilizare optic, el beneficiind automat de stabilizarea oferita de aparatele Olympus. Ca o paranteza, in combinatia Olympus EM-10 mk II +  Olympus 9-18mm timpii de expunere minimi la care cobor si la care sunt sigur de imagini clare sunt de 1/4sec-1/6sec. Imagini clare se pot obtine si la 1sec-1/2sec, dar procentajul acestora este undeva la 30-50%.

Trecand la performantele optice ale acestui obiectiv lucrurile stau in felul urmator. Atat timp cat esti constient de limitarile impuse de constructia sa super compacta si de tipul de utilizator caruia i se adreseaza, vei fi foarte multumit de acest obiectiv. In majoritatea cazurilor imaginile produse cu atat de putin efort, pana la urma cu o naturalete si o placere pe care nu o ai in utilizarea multor altor obiective, astern un zambet de multumire si satisfactie pe fata ta. Contrastul imaginilor obtinute cu acest obiectiv este unul foarte bun, iar culorile de asemenea peste ceea ce intalnim la obiectivele de kit Olympus 14-42mm. Claritatea este una foarte buna spre exceptionala in centru, iar performantele in colturile cadrului sunt la un nivel bun spre foarte bun. Toate performantele optice ale acestui obiectiv am cautat sa le evaluez pe fisiere Raw procesate cu RawTherapee eliminand astfel orice influenta a algoritmilor de corectare inglobati de inginerii Olympus. Detaliind aceste performante la diferite distante focale si valori diferite ale diafragmei, lucrurile stau in felul urmator.

La 9mm si valori ale diafragmei intre F4 si F8 claritatea in centru este exceptionala. Claritatea si omogenitatea redarii detaliilor in colturi este una buna la F4, foarte buna la F5.6, si excelenta intre F6.3 si F8. De la F11 fenomenul de difractie isi face simtita prezenta, astfel incat nu recomand valori de F16 decat in cazul in care se doreste un anumit efect.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scena fotografiata la 9mm si deschideri ale diafragmei de F4-F16 pentru evaluarea claritatii in colturi si in centru (fisiere Raw convertite cu RawTherappee).

 

Avansam la 11mm unde intalnim acelasi comportament ca si la distanta focala de 9mm cu mentiunea ca valoarea minima a diafragmei este de F4.4.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scena fotografiata la 11mm si deschideri ale diafragmei de F4.4-F16 pentru evaluarea claritatii in colturi si in centru (fisiere Raw convertite cu RawTherappee).

 

La 14mm deja de la valoarea minima F4.9 regasim o claritate foarte buna atat in centru cat si in colturi, acest lucru fiind valabil si la F5.6. La valori F6.3-F8 are loc o imbunatatire a claritatii cu performante excelente atat in centru cat si in colturi. Ca si in cazurile anterioare F11 si F16 sunt valori la care efectul de difractie este din ce in ce mai pronuntat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scena fotografiata la 14mm si deschideri ale diafragmei de F4.9-F16 pentru evaluarea claritatii in colturi si in centru (fisiere Raw convertite cu RawTherappee).

 

La final avem capatul “tele” de 18mm unde performantele nu sunt atat de bune ca si in cazurile anterioare. Claritatea in centru este una foarte buna inca de la F5.6-F6.3, dar omogenitatea redarii detaliilor in colturi este mai slaba. Odata cu inchiderea diafragmei la valoarea F8-F11 acest comportament se imbunatateste, urmand ca la valoarea de F16 performantele sa scada datoriata efectului puternic de difractie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scena fotografiata la 18mm si deschideri ale diafragmei de F5.6-F16 pentru evaluarea claritatii in colturi si in centru (fisiere Raw convertite cu RawTherappee).

 

Pentru un asemenea tip de obiectiv am cautat sa leg notiunea de “claritate” (finete a detaliilor vizibile) de aceea a omogenitatii redarii detaliilor pe toata suprafata cadrului (inclusiv in extremele lui). Pentru acest format micro 4/3, in centru imaginii deja de la deschiderile maxime ale diafragmei am constatat ca performantele sunt de top. Dar, prefer sa inchid un pic diafragma intre F6.3-F11 si performantele in centrul cadrului sa scada putin (datorita fenomenului de difractie) pentru a avea o redare cat mai buna a detaliilor si in colturile cadrului. In imaginile de mai sus focalizarea s-a facut in centru, dar chiar in cazul in care am focalizat la 1m omogenitatea redarii detaliilor in colturile inferioare nu s-a imbunatatit semnificativ. Tinand cont de tipul si clasa obiectivului, dimensiunile foarte reduse, personal ma declar foarte multumit de claritatea si omogenitatea redarii detaliilor oferite de acest obiectiv.

Fiind un aparat mirorless Olympus corectarea distorsiunilor se face prin software direct din camera. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca aceste aparate nu au in componenta lor un vizor optic, astfel incat corectia se poate realiza in timp real, imaginile aparand direct corectate in vizorul electronic sau pe ecranul aparatului. Mai mult, chiar si in fisierele Raw sunt stocate datele de corectare astfel incat in multe programe de conversie-editare Raw (cum ar fi Lightroom) imaginile apar fara distorsiuni. La prima vedere imaginile realizate cu acest obiectiv nu prezinta o distorsiune foarte pronuntata, dar este doar o aparenta. Daca procesam fisierele Raw cu RawTherapee (un program ce nu aplica acest algoritm de corectare) am putut observa ca imaginile prezinta in intervalul 9-14mm o deformare de tip butoi destul de puternica. Acest lucru este exemplificat mai jos (fisiere procesate cu RawTherapee), imaginile avand si un unghi de cuprindere mult mai mare comparativ cu fisierele Jpeg din camera. Pentru situatiile in care preferam o imagine cu un unghi de cuprindere mai mare si nu suntem deranjati de distorsiunea evidenta, putem utiliza aceasta ultima varianta de procesare.

Fisierele Jpeg si Raw procesate cu Lightroom nu prezinta o distorsiune mare, dar in spate se afla unul din trucurile utilizate de Olympus, ele fiind corectate in soft. Evaluad imaginile cu RawTherapee constatam o distorsiune de tip butoi pronuntata in intervalul 9-11mm pentru ca mai apoi in intervalul 14-18mm aceasta sa devina neglijabila (fisiere Jpeg din camera vs Raw convertite cu RawTherappee).

 

In cazul fenomenului de vignetare intalnim aceiasi abordare de corectare direct din camera astfel incat acest fenomen nu m-a deranjat niciodata. Chiar si in RawTherapee vignetarea nu este pronuntata si este usor de corectat.

Vignetarea produsa de obiectiv la capatul de 9mm este bine controlata si poate fi foarte usor de corectat atat din soft cat si inchizand putin diafragma. Spre celalalt capat de 18mm fenomenul de vignetare nu va pune nici un fel de problema (fisiere Raw convertite cu RawTherappee). In seria a doua de imagini este prezentat fenomenul de vignetare pentru pentru diferite distante focale si deschideri maxime ale diafragmei.

 

Personal aceasta abordare de corectare prin software direct din camera nu ma deranjeaza, chiar imi usureaza munca eu utilizand in peste 90% din cazuri Lightroom-ul. Va invit totusi sa nu neglijati un software de genul RawTherapee (mai ales ca este gratuit), algoritmii acestuia fiind in multe cazuri mai bine optimizati in comparatie cu cei ai softurilor Adobe (mai ales pentru redarea detaliilor). Fisierele Raw obtinute cu Olympus Em-10 mk II plus Olympus 9-18mm si procesate cu RawTherapy au ceva special din acest punct de vedere, o claritate exceptionala, detaliile redate amintindu-mi putin de cele obtinute cu aparate Sigma cu senzori Foveon.

Pentru un asemenea tip de obiectiv aberatiile cromatice sunt bine tinute sub control pentru fisierele Jpeg direct din camera si chiar evaluand imaginile rezultate in urma conversiei fisierelor Raw cu RawTherapee ele se situeaza la un nivel mediu. Pentru cei foarte pretentiosi corectarea lor ulterioara in editare se poate face cu succes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Controlul aberatiilor cromatice, desi nu este excelent, se face totusi foarte bine pentru un obiectiv superangular (fisiere Raw convertite cu RawTherappee).

 

Marele minus al acestui obiectiv il reprezinta aparitia unor reflexii parazite de tip “flare” si “ghosting”. Olympus 9-18mm este un obiectiv pentru care in anumite conditii aceste fenomene devin deranjante, iar aceia sensibili la prezenta lor vor fi dezamagiti. Aceste fenomene sunt combinatia mai multor factori, factori ce tin inclusiv de tehnologia senzorilor utilizati pe aparatele mirrorless Olympus sau tipul camerei. Astfel, Olympus utilizeaza pentru senzorii aparatelor sale un filtru UV de la 390nm (ca si comparatie Panasonic utilizeaza unul incepand de la 430nm), aparatele mirorless au o distanta focala a flansei mult mai mica comparativ cu un DSLR accentuand reflexile cauzate de senzor, posibil reflexiile lamelelor diafragmei si a lentilelor acestui obiectiv si nu in ultimul rand tratamentul aplicat lentilelor duc toate la aparitia unor reflexii parazite de tip “flare” si “ghosting” ce cu greu mai pot fi corectate in postprocesare. Tenta pronuntata de magenta datorata filtrului UV de la 390nm mentionat mai sus inrautateste si mai mult prezenta acestor reflexii parazite.

In general aparatele Olympus produc imagini ce au o tenta mai pronuntata inspre magenta, iar in combinatie cu Olympus 9-18mm acest fenomen poate deveni deranjat datorita aparitiei unor reflexii parazite de tip “flare” si “ghosting”.

 

Din nefericire, chiar tinand cont de cele prezentate mai sus, Olympus nu include in pachetul obiectivului un banal parasolar de plastic, accesoriu foarte util pentru un astfel de obiectiv superangular. Ti-l va factura optional in schimbul a 40 de euro, dar exista si alte alternative neoriginale compatibile la preturi mult mai normale pentru un astfel de accesoriu.   

Pretul acestui obiectiv este unul mare la prima vedere, dar el devine atractiv daca stii de unde si cand sa-l achizitionezi. Olympus in ultimii ani a inclus acest obiectiv in campaniile oficiale “cash back” in care primesti 100 euro inapoi la achizitionarea lui. Personal am achizitionat acest obiectiv in cadrul unei asemenea campanii “cash back” din Germania deoarece deja pretul de baza pentru acest obiectiv era in general mai mic cu 100 de euro fata de Romania si vorbesc de magazine foto de profil recunoscute nu de importatori din Hong Kong s.a.m.d. Explicatia acestor preturi umflate din tara noastra, in conditiile in care TVA-ul este similar cu cel din Germania nu o cunosc, ce pot sa banuiesc este doar lipsa concurentei magazinelor de profil din Romania. Asadar la un pret final de 330 de euro acest obiectiv l-am gasit a fi unul atractiv si din punct de vedere financiar.

ø;

Pentru fotografii de calatorie si natura ce prefera un echipament usor Olympus 9-18mm reprezinta o alegere excelenta. 

 

Concluzie la “mica minune”. Dupa aproape un an de cand utilizez acest obiectiv pot spune ca placerea fotografierii cu el intrece multe alte chestiuni tehnice sau lipsuri.  Cel mai important aspect al acestui obiectiv este fara indoiala portabilitatea lui. Aceasta combinata cu performantele optice bune fac din Olympus 9-18mm F4-5.6 un obiectiv pe care nu il vei lasa niciodata acasa. Olympus EM-10 mk II si Olympus 9-18mm le-am gandit a fi combinatia care sa ma faca sa pun bucuria si naturaletea fotografierii inaintea aspectelor tehnice, in acest sens la finalul acestui material am inclus fotografii dragi realizate in ultimul an cu acest obiectiv.

 

Ca si o lista de plusuri si minusuri, tinand seama si de segmentul din care face parte obiectivul:

Plusuri

  • obiectiv superangular extrem de usor si compact
  • montura metalica
  • diamentru pentru filtre de 52mm
  • focalizare rapida si silentioasa
  • performante optice respectabile cu o claritate excelenta in centrul cadrului si una buna in colturi
  • contrast foarte bun si redare placuta a culorilor
  • control bun al vignetarii si aberatiilor cromatice
  • pret atractiv

Minusuri

  • reflexii parazite de tip “flare” si “ghosting” accentuate si greu de corectat in post-procesare
  • constructia nu se ridica peste nivelul obiectivelor de kit Olympus
  • distorsiune de tip butoi mare (dar corectata direct in camera pentru fisierele Jpeg, corectarea find aplicata inclusiv in fisierele Raw)

 

Imaginile RAW au fost prelucrate folosind programul LightRoom CC 6.1 si RawTherapee.

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Bușe. Conţinutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.

© Gabriel Bușe 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


Comments

Gabriel Buşe Photography
Salut Doru,

- Fisierele jpeg direct din aparat sunt bine corectate si nu au un aspect fisheye. In unele programe chiar si fisierele raw au datele de corectare inglobate si vor apare fara distorsiuni. In test sunt cateva exemple in acest sens.

- Nu am utilizat obiectivul pentru astrofotografie si nu cred ca e o alegere inspirata pentru asa ceva in special datorita luminozitatii lui si senzorilor m4/3 ce nu se comporta extraordinar la sensibilitati inalte. Pentru astrofotografie as face un efort si as cumpara un Olympus 8mm F1.8 Fisheye chiar si second hand.

Multumesc si eu,
Gabi
Doru(non-registered)
Salut, Mulțumesc pentru review, foarte concis și clar.
As avea doua întrebări:

1. Dacă nu prelucrez fișierul, are aspect de Fisheye?
2. Ai folosit obiectivul pentru fotografie de noapte, astrografie? Ar merge, chiar dacă e F4?
Gabriel Buşe Photography
Cu placere si ma bucur daca va fost cu folos.
Mihnea(non-registered)
Foarte bun review. Multumesc!
No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December