Test Canon 70D - Decouvrir Bordeaux

July 13, 2015  •  Leave a Comment

Test Canon 70D - Decouvrir Bordeaux

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În Bordeaux, capitală a vinului, metropolă scăldată de fluviul Garonne și mângâiată de briza oceanului Atlantic, aflat la aproximativ 50 de km distanță, a avut loc reîntâlnirea cu sistemul Canon și testarea pe o perioadă mai lungă a unui aparat DSLR Canon 70D, la mai bine de zece ani de la primul meu DSLR, un Canon 350d + obiectiv EF-S 17-85 IS. A fost și o ocazie de a evalua progresele făcute de o nouă generație de aparate DSLR EOS. Pe lângă acest lucru, ca un utlizator de aparate DSLR Nikon, am putut evalua diferențele de viziune ale celor două companii.

Zona de promenadă de-a lungul fluviului Garonne ce se întinde pe o distanță de 5km este locul multor magazine și activități de recreere ale locuitorilor orașului (RAW F8, ISO 100, 1/500 sec, 29mm).

 

Bazilica Saint-Michel construită în stil gotic flamboaiant între secolele XIV și XVI, alături de turnul cu clopot înalt de 114m străjuiesc asupra orașului (RAW F5.6, ISO 100, 1/500 sec, 135mm).

 

Trecând la aparatul foto, Canon 70D se prezintă publicului cu ultimile inovații ale sistemului EOS: senzor de 20Mpx Dual Pixel CMOS AF, sistem de autofocus cu 19 puncte cruce (împrumutat de la 7d mk1), 7 cadre/sec, ISO standard de la 100 la 12800, ecran orientabil cu touch screen, wi-fi, video Full HD (30 sau 24 cadre/sec) și multe alte caracteristici ce le întâlnim pe aparate actuale.

Construcția aparatului este foarte bună, corpul aparatului este solid, un plus reprezentându-l faptul că aparatul oferă protecție împotriva apei și prafului cu garnituri în jurul butoanelor, ecranelor și compartimentului bateriei. În mână aparatul se simte foarte bine, priza este excelentă, în opinia mea mai bună ca la seria Nikon D7000-7100, dar unele aspecte legate de ergonomie și funcționalitate dezamăgesc și aici nu este vorba de obișnuință. Pur și simplu se poate mai bine și se poate în alt fel, astfel încât să îți facă viața mai ușoară. Inevitabil va trebui să compar aparatul cu rivalii de la Nikon (seria D7000-D7100), privindu-l izolat Canon 70D este un aparat excelent, dar privindu-l în contextul concurenței lucrurile sunt mai nuanțate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Canon 70D alături de Nikon D7000, diferențele de viziune ale celor două companii se remarcă si la utilizarea celor două aparate.

 

Butoanele de lângă ecranul secundar sunt mici și prea apropiate (chiar pentru cineva cu degete subțiri), iar calitatea butoanelor nu este la același nivel cu cea a corpului. De notat este că lipsește un buton dedicat pentru WB. Sunt câteva minusuri legate de funcționalitate care ar ajuta foarte mult la experiența fotografierii. De exemplu, după ce imaginea apare pe ecran, imediat după ce ai realizat fotografia, nu există posibilitatea să o mărești pentru a vedea detaliile sau dacă ai focalizat bine. Ești nevoit să intri din nou în modul Play-Review și de acolo poți să dai zoom în imagine. De ce? Alt lucru, pe ecranul LCD atunci când mărești imaginea, aceasta va apărea neclară-pixelată câteva fracțiuni de secundă și trebuie să aștepți un pic până să apară clară. De ce? Atunci când ești în modul playback și treci rapid de la o fotografie la alta, uneori imaginea nu apare pe tot ecranul ci este puțin mai mică. De ce? O altă chestiune: în modul Play-Review dacă vrei să vizualizezi mai multe fotografii pe ecran, maximul posibil este de 3x3, neexistând de exemplu posibilitatea grupării mai multor fotografii sau a aranjării lor după dată (la Nikon acest lucru este posibil și este util dacă vrei să ștergi rapid doar fotografiile făcute în anumite zile). Și în final o ultimă mențiune, în modul Info pentru o anumită fotografie nu se afișează distanța focală la care aceasta a fost făcută. Toate aceste aspecte, ce ar trebui să țină de procesorul aparatului și de concepție, nu ar trebui să fie inconveniente pentru un astfel de aparat. Poate pe viitor printr-un firmware Canon va remedia aceste lucruri.

Meniul, tipic Canon, este unul bine structurat iar butonul Q menu este bine plasat și oferă accesul rapid la principalii parametrii, un plus reprezentându-l faptul că poți schimba parametrii prin simpla atingere a ecranului.

Înregistrarea imaginilor se face rapid, nici o surpriză în acest sens, aparatul nu iți dă senzația că aștepți să înregistreze fișierele chiar și când fotografiezi foarte multe cadre succesiv.

Mersul cu bicicleta este foarte popular în Bordeaux (RAW F5.6, ISO 100, 1/320 sec, 93mm ).

 

Ecranul primește un mare plus, este tot ce îți dorești: este orientabil, cu touch screen și are o rezoluție foarte bună. Vizorul de asemenea, chiar dacă este mai mic ca la rivali și nu oferă o acoperire de 100%, este suficient în utilizarea zilnică și este luminos.

Încheiind capitolul ergonomie și funcționalitate, ca plusuri aș enumera priza corpului aparatului, construcția solidă și ecranul orientabil foarte bun cu touch screen. Legat de ergonomia amplasării butoanelor, aceasta este una medie, iar funcționalitatea limitată în modul Play-Review poate fi îmbunătățită.

Bateria mi s-a părut a fi foarte bună , tipică pentru un DSLR, cu o utilizare medie a live view-ului și a modului video, o zi întreagă de folosire a aparatului nu reprezintă o problemă.

Sistemul de autofocus al aparatului l-am găsit a fi unul foarte bun, lucrând până la valori destul de mici ale intensității luminii. În lumină foarte slabă își arată totuși limitele, un minus în acest sens (tipic Canon): aparatul nu are lampă de autofocus.

Un lucru care trebuie să îl menționez: în câteva cazuri (foarte rar), am constatat că imaginile erau complet nefocalizate, deși aparatul confirmase la momentul fotografierii că a facut focusul. S-a întâmplat mai ales la capătul wide al obiectivului și folosind doar punctul central de focalizare. Nu știu dacă este o problemă a aparatului-obiectivului sau reprezintă o eroare umană, dar am constatat că această situație este foarte dezbătută pe mai multe forumuri. Subliniez că acestă eroare a fost foarte rară și nu o consider o problemă.

Focalizarea continuă combinată cu fotografierea în rafală cu 7 cadre/sec m-au impresionat. Din momentul în care aparatul a făcut focusul, acesta este menținut pe subiect chiar în cazul unor subiecte care se deplasează cu viteze mari. Am testat aparatul în diferite situații, nu cu un obiectiv profesional ci cu obiectivul de kit 18-135 IS STM și rezultatele au fost mult peste așteptări. Cu setarea AI SERVO și activând grupul de 9 puncte de focalizare ale zonei centrale, pentru diferite scenarii cum ar fi trenuri care se deplasau cu viteză mare, tramvaie, mașini sau bicicliști, rata de succes pentru imaginile focalizate corect a fost una ridicată. În cele ce urmează am inclus cropuri pentru fiecare cadru realizat în rafală pentru aceste scenarii, precum și un montaj cu filme realizate din succesiunea de cadre.     

(AI SERVO-ZONE AF-CENTRAL 9POINTS JPEG F8, ISO 400, 1/2000 sec, 59mm).

 

(AI SERVO-ZONE AF-CENTRAL 9 POINTS JPEG F5.6, ISO 400, 1/200 sec, 135mm).

 

(AI SERVO- ZONE AF-CENTRAL 9 POINTS JPEG F5.6, ISO 200, 1/1000 sec, 85mm).

 

(AI SERVO-ZONE AF-CENTRAL 9POINTS JPEG F5.6, ISO 200, 1/1000 sec, 135mm).

 

(AI SERVO-ZONE AF-CENTRAL 9POINTS JPEG F5.6, ISO 200, 1/1000 sec, 135mm).

Focalizarea în live view de asemenea m-a impresionat. Dintre aparatele DSLR, Canon 70D are la acest moment cel mai avansat sistem de autofocus în liveview și acest lucru se vede. Pe lumină bună aparatul focalizează foarte rapid și silențios (cuplat și cu un obiectiv STM), comparându-l cu Olympus EP-5 am putut remarca progresele făcute de Canon în  acest sens. Pe lumină slabă focalizarea în live view își arată limitările față de un aparat mirrorless, dar este totuși peste celalalte DSLR-uri (exceptand Canon 7d mk2 și 750d-760d ce folosesc un senzor-sistem de autofocus de concepție similară). În filmul de mai jos se poate vedea cum se comportă autofocusul în live view prin comparație cu un aparat mirrorless Olympus EP-5 și un Nikon D600.

 

Am testat aparatul împreună cu un obiectiv Canon 18-135 IS STM. Un minus al acestui obiectiv îl reprezintă prețul său, puțin prea mare pentru un obiectiv consumer. În rest ca obiectiv walkaround-zoom se comportă bine, plaja focală de 18-135mm (29-216mm echivalent 35mm) fiind foarte versatilă, iar stabilizatorul optic își face treaba cu brio. Focalizarea, fără a exagera, este o revelație pentru un asemenea obiectiv: silențioasă și foarte, foarte rapidă. Din punct de vedere optic l-am găsit a fi un obiectiv bun (mai ales la distanța focală minimă) și cu o claritate îmbunătățită în colțuri odată cu închiderea diafragmei. Calitatea fabricației este una bună, în limitele clasei, fără a fi excepțională. Un bonus îl reprezintă butonul de blocare a zoom-ului pentru evitarea fenomenului de “zoom creep-ing“ atunci când se merge cu el îndreptat în jos.   

Podul de piatră peste Garonne, lung de 487m și cu o vechime de 193 ani, a fost conceput la ordinul împăratului Napoleon Bonaparte (RAW F8, ISO 200, 1/320 sec, 88mm).

 

În opoziție cu podul de piatră, în aval se găsește podul Jacques-Chaban-Delmas (inaugurat în anul 2013) lung de 575m și a cărei secțiune centrală de 110m se ridică permițând vapoarelor mari să intre spre centrul orașului (RAW F5.6, ISO 200, 1/100 sec, 135mm).

 

(RAW F8, ISO 100, 1/800 sec, 29mm).

 

Comentând calitatea imaginii, aceasta este una foarte bună, așa cum te aștepți de la un aparat DSLR Canon de generație nouă. Cei 20Mpx sunt suficienți pentru printuri mari de gen A3, sau pentru cropuri ale imaginilor, nivelul detaliilor fiind foarte ridicat mai ales în fișierele RAW.

Cei 20 de megapixeli oferă un nivel ridicat al detaliilor suficient pentru printuri A3 la 300dpi (RAW F5.6, ISO 100, 1/1000 sec, 135mm).

 

Fișierele JPEG sunt tipice Canon, și pot fi recunoscute imediat. Culorile sunt naturale, plăcute, fără să fie suprasaturate, cu un echilibru foarte bun al balansului în alb. Doar la sensibilități mai mari de ISO800, reducerea zgomotului în fișierele JPEG se face prea accentuat, chiar cu sistemul de reducere a zgomotului setat la minim. Sistemul de expunere funcționează bine și nu necesită corecții permanente.

(RAW F8, ISO 100, 1/640 sec, 135mm).

 

Fluviul Garonne lung de 647km, care formează la vărsare estuarul Gironde, găzduiește pe perioada verii mari vapoare de croazieră, orașul umplându-se de turiști (RAW F8, ISO 100, 1/320 sec, 135mm).

 

Pétanque-ul este unul din principalele jocuri practicate de francezi în timpul liber (RAW F5.6, ISO 100, 1/400 sec, 35mm).

 

Ecranul orientabil de foarte bună calitate mi-a fost de mare ajutor în realizarea acestei scene (RAW F5.6, ISO 100, 1/800 sec, 18mm).

 

În cele ce urmează am să mă refer la calitatea imaginii din fișierele RAW, efortul procesării lor fiind răsplătit cu rezultate mult superioare celor din fișierele JPEG. Până la valoarea de ISO 1600 calitatea imaginii este una foarte bună, iar intervalul ISO 100-1600 poate fi folosit indiferent de scenă. La ISO 3200 calitatea imaginii scade un pic, dar cu o atentă procesare a fișierelor RAW imaginile pot fi folosite și pentru printuri mari. ISO 6400 ar fi pragul de sus pentru a menține calitatea fișierelor la un nivel bun. Valoarea de ISO 12800 poate fi folosită pentru anumite scene, dar zgomotul de imagine va fi din ce în ce mai pregnant. Nivelul maxim ISO 25600 este destinat pentru cazurile în care nu mai avem alternativă, pentru printuri mici și pentru a arata imaginile pe web. Un lucru esențial în folosirea sensibilităților ridicate de genul ISO3200-ISO6400 este expunerea corectă a imaginii, deoarece eventualele corecții vor aduce cu sine și o degradare accentuată a calității imaginii.  

Centrul vechi al orașului este inclus în patrimoniul mondial UNESCO din anul 2007 (RAW F5.6, ISO 3200, 1/20 sec, 18mm)

 

(RAW F5.6, ISO 3200, 1/4 sec, 18mm).

 

(RAW F4, ISO 6400, 1/6 sec, 18mm).

 

(RAW vs JPEG F3.5, ISO 4000, 1/15 sec, 18mm).

 

Chiar și la ISO 6400 calitatea imaginii se menține la un nivel bun iar stabilizatorul optic al obiectivului 18-135 IS STM  oferă un câștig de până la trei trepte (RAW F4, ISO 6400, 1/6 sec, 18mm).

 

Datorită lățimii și adâncimii mari a fluviului, chiar dacă este situat la aproximativ 50 de kilometri de vărsarea în oceanul Atlantic, vapoare mari de croazieră pot intra până în centrul orașului. MS Europa 2 alături de sora MS Europa, alese de cinsprezece ani încoace cele mai bune vapoare de croazieră din lume, poposesc în itinerariul lor și în Bordeaux (RAW F3.5, ISO 5000, 1/13 sec, 18mm).

 

Catedrala Saint-André alături de turnul Pey-Berland, exponenți ai arhitecturii gotice, domină piața primăriei din Bordeaux.

 

Reducerea zgomotului pentru fișierele JPEG se face prea agresiv (RAW vs JPEG F3.5, ISO 6400, 1/20 sec, 18mm).

 

Valoarea de ISO 12800 poate fi folosită pentru printuri mici, zgomotul din imagini devenind din ce în ce mai vizibil (RAW F4.5, ISO 12800, 1/25 sec, 35mm).

 

Valoarea de ISO 25600 este destinată pentru imagini de rezoluție mică (RAW F5.6, ISO 25600, 1/30 sec, 135mm).

 

Gama dinamică mare a senzorului va permite editări multiple ale fișierelor RAW, dar în acestă privință va trebui totuși să se aibe în vedere că performanța senzorului nu este la un nivel atât de ridicat ca în cazul senzorilor Sony APS-C, în urma editărilor nivelul zgomotului din imagini va fi unul mai mare.

Gama dinamică mare a senzorului permite editări multiple pentru o redare mai bună a zonelor de luminozitate diferită (JPEG vs RAW F8, ISO 100, 1/100 sec, 18mm).  

Castelul Papé Clement cu o tradiție viticolă de peste 700 de ani este locul în care se produc unele dintre cele mai cunoscute vinuri din regiune și din lume (RAW F8, ISO 200, 1/13 sec, 18mm).

În urma editării fișierului RAW(+1,5EV) nivelul zgomotului este unul ridicat chiar pentru valori mici ale sensibilității ISO (RAW F8, ISO 200, 1/50 sec, 35mm).

(RAW F8, ISO 800, 1/50 sec, 18mm).

(RAW F8, ISO 1250, 1/50 sec, 18mm).

Regiunea Pessac-Leognan parte a zonei viticole a Bordeaux-ului găzduiește numeroase castele. Întreaga regiune viticolă a Bordeaux-ului cuprinde peste 6000 de producători de vin (RAW F8, ISO 400, 1/40 sec, 59mm).

Majoritatea podgoriilor sunt neîngrădite permițând accesul pentru a fotografia (RAW F8, ISO 1250, 1/50 sec, 18mm).

 

Comparând nivelul de zgomot pentru fișierele RAW cu cele obținute cu un Nikon D7000 (aparat avut la dispoziție și care are un senzor APS-C foarte bun care încă mă impresionează) am remarcat valori apropiate ale zgomotului în intervalul ISO 3200-12800, 70D înregistrând în acest sens o performanță bună. Menționez că la ISO 1600 nu am făcut comparația deoarece pentru ambele aparate nivelul de zgomot este unul mic. De asemenea nu am inclus o comparație la valoarea de ISO 25600 deoarece nivelul de zgomot este foarte ridicat si aceasta poate fi folosită doar în situații extreme, pentru printuri mici sau fișiere web de rezoluție mică.

Comparându-l cu Nikon, pentru fișierele JPEG, se remarcă abordări diferite ale celor două companii, Canon aplicând un algoritm de reducere a zgomotului puțin mai agresiv atât pentru zgomotul de culoare cât și pentru cel de luminanță. Dar aceste aparate excelează la calitatea imaginii în fișierele RAW și procesându-le nivelul detaliilor va fi unul foarte ridicat iar zgomotul poate fi ușor redus păstrând în același timp detaliile.

Referitor la calitatea fișierelor video, aceasta este una bună, dar nu excepțională - ocazional și în funcție de scenă apărând efectul de moire. Punctul forte îl reprezintă însă sistemul de autofocus Dual-pixel CMOS, care în modul de filmare este pur și simplu excelent. Așa cum am menționat și când am vorbit despre funcționarea în modul live view, focalizarea se face silențios, precis și rapid. Autofocusul poate fi folosit în combinație cu sistemul de detectare a feței subiectului și cu sistemul tochscreen, ambele funcționând foarte bine. Ecranul orientabil vine ca un alt bonus. În aceste funcții se regăsesc punctele forte ale acestui aparat și care pot înclina balanța în favoarea lui 70D în detrimentul altor aparate. Cu o calitate bună a fișierelor video și dispunând de aceste funcții excelente pentru filmare, Canon 70D reprezintă o alegere foarte bună pentru cei ce utilizează des modul video al aparatelor foto.

 

 

Concluzionând, fotografierea Bordeaux-ului, un oraș cu un farmec aparte, cu Canon 70D a fost o reală plăcere. Aparatul reprezintă o alegere foarte bună pentru cei ce vor să combine calitățile unui DSLR tradițional cu funcțiile video de ultimă generație. Calitatea foto foarte bună alaturi de modul video excelent implementat fac din Canon 70D o reușită. Pentru cineva care este interesat doar de partea foto și nu pune mult accentul pe funcția live view, s-ar putea ca EOS 70D să nu fie alegerea evidentă, dacă ne uităm doar la Nikon D7100 sau Pentax K3 de exemplu. Pentru posesorii de obiective Canon sau cei ce vor să facă un upgrade al sistemului EOS, de la un corp de aparat mai vechi către unul de generație mai nouă, 70D va fi de asemenea o alegere excelentă.

Ca și o listă de plusuri și minusuri, ținând seama și de segmentul din care face parte aparatul:

 

Plusuri

  • construcție foarte bună cu priză excelentă
  • ecran excelent, orientabil și cu touch-screen
  • vizor de bună calitate
  • 7 cadre/secundă și sistem de autofocus performant
  • senzor de 20Mpx cu performanțe bune
  • calitate foarte bună a imaginii pentru fișierele RAW până la ISO 3200, perfect utilizabile și la ISO 6400
  • tehnologia de autofocus ¨Dual Pixel CMOS AF¨ permite autofocalizarea rapidă și precisă la fotografierea în Live View și la filmare
  • înregistrare rapidă a imaginilor
  • meniu clar structurat
  • baterie bună
  • Wi-Fi
  • obiectiv de kit versatil, cu stabilizator optic, autofocus foarte rapid și silențios

Minusuri

  • reducerea zgomotului pentru fișierele JPEG se face prea accentuat
  • vizorul oferă o acoperire de 97%
  • lipsa lămpii de autofocus
  • funcționalitatea limitată în modul de vizualizare a imaginilor
  • fișierele video prezintă uneori efectul de moire
  • preț puțin cam mare

 

Notare

  • Construcție 8/10
  • Ergonomie 8/10
  • Meniu 8/10
  • Baterie 8/10
  • Obiectiv kit 18-135mm STM 7/10
  • Autofocus lumină bună 9/10
  • Autofocus lumina slabă 8/10
  • Calitatea imaginii în lumină bună –JPEG 8/10
  • Calitatea imaginii în lumină bună –RAW 8/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat –JPEG 7/10
  • Calitatea imaginii la ISO ridicat –RAW 8/10
  • Video 8/10
  • Preț 8/10

Imaginile RAW au fost prelucrate folosind programul LightRoom 5.2.

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Buse. Conţinutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.

© Gabriel Bușe

Fotografii realizate cu Canon 70D


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December