Test Obiective Fisheye: Samyang 7.5mm F3.5 si Nikon 10.5mm F2.8

September 18, 2016  •  Leave a Comment

 

 

Baracuda vs Piranha
Nikkor 10.5mm F2.8  vs Samyang 7.5mm F3.5

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Obiectivele ochi de peste. Perspectiva, distorsiunea si adancimea campului de profunzime din imaginile produse cu aceste obiective pot placea sau nu. Totusi, utilizate intr-un mod creativ aceste caracteristici aduc in fata privitorului imagini deosebite si de un mare impact.  Personal sunt un fan al acestui tip de obiectiv si am utilizat mult timp un Nikon 10.5mm F2.8 pe aparate DSLR APS-C Nikon. Pentru mine, acest obiectiv introdus de Nikon in 2003, a fost unul dintre atuurile sistemului Nikon fata de cel Canon (ce nu are un asemenea obiectiv in portofoliul sau pentru senzorii APS-C).


Compact si usor, luminos F2.8, foarte bine construit, suportand functia de autofocalizare la aparatele ce au motor de AF incorporat si avand o calitate  a imaginii foarte buna, a fost unul dintre obiectivele mele preferate si unul dintre motivele pentru care am mai pastrat sistemul Nikon DX pe langa unul FX. Insa odata cu trecerea la un sistem Micro 4/3 si cu achizitionarea unui obiectiv Samyang 7.5mm F3.5 acest lucru s-a schimbat si am renuntat la sistemul DX Nikon. In cele ce urmeaza am sa detaliez de ce am facut acest lucru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samyang 7.5mm F3.5 montat pe un Olympus EM-10 Mk II alaturi de Nikon 10.5mm F2.8 montat pe Nikon D7000. Diferenta de volum intre ele este evidenta, acesta fiind si motivul trecerii mele la sistemul Micro4/3.

 

Avand la dispozitie pentru mai mult timp cele doua obiective si nedorind sa fac o recenzie pentru fiecare dintre ele am decis sa fac un material comun si pana la urma o comparatie intre ele. Comparatia poate fi vazuta din prisma unui utilizator de DSLR cu senzor APS-C ce doreste sa treaca la un sistem Micro 4/3 mai compact. Doream sa vad daca micul ¨piranha¨ ii poate face fata mai marelui ¨baracuda¨, un clasic in viata pe care Nikon nici dupa 13 ani nu l-a inlocuit.

 

Constructie
Pot spune ca la acest capitol este egalitate. Ambele obiective sunt foarte bine construite, compacte si usoare. Montura lor este metalica, iar sentimentul general este unul de produs premium.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Constructia ambelor obiective este foarte buna. Parasolarul nu este detasabil, lucru obisnuit in cazul obiectivelor de tip fisheye.

 

Ergonomie
Ambele obiective sunt usor de utilizat. Ambele prezinta scala cu distantele de focalizare, Nikon avand una interioara iar Samyang-ul avandu-le marcate pe inelul de focalizare. Un plus il are Samyang-ul al carui inel de focalizare se actioneaza mult mai placut si cu o rezistenta mai bine studiata. In schimb prezinta si urmatorul minus: fiind foarte compact nu exista spatiu pentru a-l prinde atunci cand il montezi sau il scoti de pe aparat. Singura modalitate este sa dai jos capacul si sa-l prinzi de parasolar.

 

Un alt aspect ce diferentiaza cele doua obiective tine de functionalitate. In timp ce obiectivul de la Nikon poate fi folosit in toate modurile Auto/P/A/S/M, Samyang-ul poate fi folosit cu succes doar in modul A si M, neexistand o conexiune pentru ca aparatul sa comande modificarea diafragmei. Pentru mine acest lucru nu constituie un impediment deoarece folosesc modul dedicat prioritatii de diafragma (A) in peste 90% din timp, iar in acest sens am apreciat faptul ca inelul corespunzator modificarii diafragmei se actioneaza foarte placut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samyang-ul are un capac din plastic cu o prindere stabila pe obiectiv, in schimb capacul de cauciuc al Nikon-ului are uneori tendinta sa cada.

 

Focalizare
Nici o discutie, Nikon este in avantaj. Samyang-ul nesuportand functia de autofocalizare. Autofocalizarea la Nikon se face prin intermediul motorului de focalizare al aparatului (pentru seriile ce au aceasta dotare) fiind rapida, zgomotoasa si relativ precisa. Distantele minime de focalizare sunt 0.14m in cazul Nikon-ului si 0.09m pentru Samyang. Ca o ultima remarca la acest capitol, la Samyang datorita campului de profunzime foarte mare (caracteristic acestui tip de obiectiv si formatului Micro 4/3) nu am simtit lipsa autofocalizarii. Pur si simplu exista un punct inainte de marcajul pentru infinit unde performantele la distante medii si mari, la toate diafragmele, sunt excelente. Doar la distanta de focalizare minima sau la cele mici este necesara actionarea inelului de focalizare pentru a-l deplasa din acel punct. Pentru a-mi fi mai usor am marcat acest punct cu o bucata de banda adeziva.    

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Undeva inainte de infinit se afla punctul in care Samyang-ul ofera performante maxime pentru focalizarea la distante medii si lungi. Nikon-ul suporta functia de autofocus, acest lucru realizandu-se cu o mica deplasare a grupului de lentile frontal.

 

Bokeh
Nu este o caracteristica primordiala a acestui tip de obiective dar la distante de focalizare mici si deschiderea maxima a diafragmei poti obtine imagini interesante avand subiectul bine separat de fond. Aici Nikon este avantajat atat de deschiderea maxima F2.8 vs F3.5 cat si de formatul APS-C vs Micro 4/3.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samyang-ul are avantajul unei distante mai mici de focalizare minime, in schimb bokeh-ul produs de Nikon este mult mai placut. Prima fotografie Samyang 7.5mm + Olympus EM-10 Mk II, a doua Nikon 10.5mm F2.8 + Nikon D7000.

 

Claritate si aberatii cromatice.
Cand am decis sa renunt la sistemul APS-C si implicit la Nikon 10.5mm F2.8, m-am temut ca inlocuirea lui va fi dificila. Pe FF am renuntat la ideea unui obiectiv fisheye deoarece din tot ce am vazut la Nikon, Sigma sau Samyang nimic nu m-a convins, performantele lor optice maxime obtinandu-se la diafragme de F8-F16. Astfel ca odata cu ideea trecerii la sistemul Micro 4/3 am cautat sa vad care sunt optiunile pentru un fisheye, Olympus, Panasonic si Samyang oferind fiecare ceva in acest sens. Am ales Samyang-ul datorita raportului pret-performante foarte bun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comparatia intre cele doua obiective trebuie vazuta din prisma unui utilizator de aparat DSLR cu senzor APS-C ce doreste trecerea la un sistem mai compact de tip mirrorless.

 

Am incercat sa compar Nikon-ul 10.5mm cu Samyang-ul 7.5mm in privinta calitatilor optice pentru cadre realizate cu doua aparate de aproximativ aceiasi rezolutie 16Mpx (D7000 vs EM-10 mk II). Pentru a fi sigur de claritate maxima focalizarea am realizat-o manual (pentru Nikon in LiveView), am folosit aceeasi combinatie ISO-timp de expunere-diafragma, iar cadrele au fost realizate la cateva minute unele dupa celalalte. A trebuit sa tin cont in evaluarea imaginilor si de campul de profunzime mai mare din imaginile realizate cu un aparat Micro 4/3 vs APS-C, primul avand un avantaj in acest sens. De asemenea trebuie sa mentionez ca ambele obiective nu prezinta defecte de descentrare, performantele lor optice fiind omogene in toate cele patru colturi.


Surpriza placuta a venit din partea Samyang-ului. Claritatea lui, la toate diafragmele, este pur si simplu excelenta fie ca vorbim de centrul sau de colturile imaginii. Samyang fisheye 7.5mm F3.5 este unul din cele mai bune obiective intalnite de mine pana acum si din aceasta cauza a devenit si unul din obiectivele mele preferate. Pur si simplu nu ai ce sa ii reprosezi din punct de vedere optic: claritate excelenta si un control al aberatiilor cromatice foarte bun. In plus imaginile realizate cu acest obiectiv prezinta un foarte bun contrast.
De partea cealalta, Nikon 10.5mm F2.8 este un bun performer, dar nu se poate ridica la nivelul Samyang-ului. De laudat este faptul ca inclusiv la F2.8 claritatea este buna, iar odata cu inchiderea diafragmei la valori de F5.6-F8 devine foarte buna. Din pacate aberatiile cromatice, fie ca vorbim de cele axiale sau laterale, reprezinta marele minus al acestui obiectiv, acestea gasindu-se la un nivel ridicat. Pana la un punct pot fi corectate cu succes cu diferite programe, dar nu eliminate. Poate ca Nikon se va gandi la o cosmetizare a acestui obiectiv, venind cu o formula optica imbunatatita si cu un motor de autofocalizare inclus.  


Dar sa lasam si imaginile cu cropurile corespunzatoare sa vorbeasca.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am ales aceasta scena pentru evaluarea performantelor la distante mari. Prima fotografie Samyang 7.5mm + Olympus EM-10 Mk II, a doua Nikon 10.5mm F2.8 + Nikon D7000.

 

Serie de cropuri din centrul unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

Serie de cropuri din coltul dreapta jos al unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pentru evaluarea calitatilor optice la distante medii am ales scena de mai sus. Prima fotografie Samyang 7.5mm + Olympus EM-10 Mk II, a doua Nikon 10.5mm F2.8 + Nikon D7000.

   

Serie de cropuri din centrul unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

Serie de cropuri din coltul stanga jos al unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotografierea cu soarele in fata constituie un bun prilej pentru a evalua nivelul de aberatii cromatice. Prima fotografie Samyang 7.5mm + Olympus EM-10 Mk II, a doua Nikon 10.5mm F2.8 + Nikon D7000.

 

Serie de cropuri din centrul unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

Serie de cropuri din partea stanga a unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evaluarea aberatiilor cromatice (abaterile magenta-verde) pentru un contur si un subiect alb. Prima fotografie Samyang 7.5mm + Olympus EM-10 Mk II, a doua Nikon 10.5mm F2.8 + Nikon D7000.

 

Serie de cropuri din partea stanga a unor imagini realizate la diferite valori ale diafragmei. Prima coloana Samyang 7.5mm, a doua coloana Nikon 10.5mm F2.8.

 

In LightRoom se poate realiza intr-o mare masura corectarea aberatiilor cromatice, aberatii ce constituie marele minus al obiectivului Nikon 10.5mm.

 

Pretul este un aspect la care Nikon probabil ca mai trebuie sa umble pentru a face acest obiectiv cu adevarat atractiv. Sigur, platesti un produs premium, Made in Japan, cu o calitate a fabricatiei peste ceea ce intalnim in prima linie de obiective Nikon DX, dar 800 de euro sunt prea multi. Samyang-ul in schimb este mai atractiv, raportul pret-performante fiind imbatabil.
 

Concluzie.

Obiectivele fisheye foarte bune sunt unele pretentioase din punct de vedere al constructiei optice si al controlului calitatii pentru a evita descentrarea. Claritatea in colturi si controlul aberatilor cromatice sunt doua aspecte ce foarte putini constructori reusesc sa le stapaneasca, iar Samyang este unul dintre ei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samyang-ul este un obiectiv impresionant destinat sistemului Micro 4/3, iar Nikon-ul o buna optiune pentru cei ce fotografiaza cu DSLR-uri Nikon DX.


Samyang a reusit sa produca un obiectiv superb, obiectivul fiind o incantare din toate punctele de vedere. Design-ul este o reusita, constructia este foarte buna, iar din punct de vedere optic nu lasa loc la nici un comentariu. Faptul ca deschiderea maxima a diafragmei este doar F3.5 este un lucru ce il poti trece usor cu vederea datorita stabilizatorului performant prezent pe majoritatea aparatelor Micro 4/3. Pentru iubitorii imaginilor realizate cu obiective fisheye combinatia aparat Micro 4/3 – Samyang 7.5mm F3.5 va fi o incantare atat din punct de vedere al rezultatelor produse cat si din punct de vedere al portabilitatii. In ceea ce priveste Nikon-ul, la 13 ani de la lansare este inca un obiectiv reusit. Este un obiectiv ce l-am folosit cu mare placere pe Nikon D90 si D7000 si pe care il recomand unui utilizator de DSLR-uri DX Nikon. Atentie insa daca nivelul aberatiilor cromatice este unul pe care puteti sa-l acceptati. Acestea si probabil pretul ridicat vor tine departe pe multi potentiali cumparatori, ceea ce nu se va intampla in cazul Samyang-ului.


Pentru mine Olympus EM-10 MkII + Samyang 7.5mm F3.5 reprezinta combinatia mult dorita de aparat compact plus obiectiv fisheye performant stabilizat, Samyang-ul fiind unul din motivele ce nu ma fac sa regret ca am trecut la sistemul Micro 4/3.

 

N.B. Concurentul natural in cazul senzorilor APS-C pentru Nikon 10.5mm F2.8 este modelul Samyang 8.5mm F3.5. Pentru utilizatorii de DSLR Nikon DX dornici de un obiectiv fisheye aceasta este comparatia ce trebuie facuta.

 

Imaginile Raw din acest test au fost prelucrate folosind programul Lightroom CC.
Întregul conținut audio-vizual și textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor și alte drepturi deținute de Gabriel Bușe. Conţinutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.
© Gabriel Bușe


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December