Test Nikon 70-300mm VR vs Tamron 70-300mm VC

November 08, 2016  •  1 Comment

 

 

Nikon 70-300mm VR vs Tamron 70-300mm VC

 

Obiectivele ¨70-300mm F4-5.6¨ sunt foarte populare datorita plajei focale pe care o ofera, dimensiunilor si preturilor mult mai reduse fata de obiectivele de tip ¨70-200 F4 sau F2.8¨. Pentru cei ce nu pot justifica pretul acestora din urma un ¨70-300mm¨ este optiunea de luat in seama, astfel ca fiecare producator ofera cel putin un obiectiv care acopera aceasta plaja.

In momentul in care Tamron a decis introducerea obiectivului Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD era clar ca Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G VR IF-ED va avea in acesta un rival drept de luat in seama. Avand amandoua obiectivele la dispozitie am decis sa fac un test atat cu un aparat FF (Nikon D600) cat si cu unul cu senzor APS-C (D7000).

Nikon 70-300mm VR alaturi de competitorul sau Tamron 70-300 VC si Nikon 70-200 VR F4 un obiectiv dintr-o clasa superioara.

 

Nikon 70-300VR este un obiectiv foarte bine primit de comunitatea nikonistilor. Calitatile sale precum si pretul il situeaza deasupra lui Nikon 55-300mm VR, si cu o treapta mai jos fata de 70-200mm VR F4. De cealalta parte Tamron 70-300mm VC este un obiectiv ce a primit multe aprecieri si vine la un pret mult mai atragator fata de Nikon 70-300mm VR. Sa vedem insa cum stau lucrurile intr-o comparatie directa.

 

Constructie

Ca si constructie ambele obiective sunt construite din plastic de buna calitate. Constructia este buna in ambele cazuri, cu un plus pentru Nikon ca impresie de soliditate si unul pentru Tamron pentru inelul de zoom care pare facut dintr-un plastic ce va rezista mai bine in timp fata de inelul de cauciuc de la Nikon.

Legat de ergonomie, ambele obiective ofera inel de zoom de dimensiuni generoase, inel de focalizare manuala si scala interioara pentru distanta de focalizare. O problema pe care am intalnit-o la Tamron o reprezinta parasolarul prost conceput. Este imposibila actionarea inelului de zoom cand parasolarul Tamron-ului este montat invers. Este un lucru enervant, si ca solutie pentru transportul aparatului cu obiectivul avand parasolarul montat invers am recurs la neinsurubarea lui completa pe obiectiv, astfel fiind mai usor de scos de fiecare data cand am vrut sa fotografiez cu el montat in pozitie normala. La Nikon nu gasesti aceasta conceptie deficitara si exista destul spatiu astfel incat inelul de zoom sa poata fi manevrat chiar si cu parasolarul montat invers. Totodata la Nikon o impresie pozitiva o ofera faptul ca actionarea inelului de zoom se face mai fluid, iar fenomenul de ¨zoom creeping¨ este mai putin prezent.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Parasolarul imens de la Tamron te poate face sa pari mai ¨profi¨, dar ca si practicabilitate nu il vei aprecia.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nikon 70-300mm F4.5-5.6 VR este un obiectiv foarte bine vazut in comunitatea nikonistilor.

 

Alta chestiune de care trebuie tinut cont la Tamron este faptul ca ambele comutatoare, de focalizare auto-manual, stabilizator On-Off, sunt foarte usor de actionat, astfel incat de multe ori accidental poti trece pe focalizarea manuala sau stabilizatorul pe Off. Nu mi s-a intamplat des, dar o privire aruncata pe butoane cand scoti obiectivul e necesara.

Un plus, de data aceasta pentru Tamron, il reprezinta faptul ca acesta accepta filtre de 62mm care sunt mai ieftine fata de cele de 67mm folosite pentru Nikon. 

Ca o ultima mentiune in acesta sectiune, ambele obiective se echilibreaza foarte bine pe un corp APS-C din seria D7000-D7200 sau FF Nikon, greutatea lor fiind de aproximativ 750 grame.

 

Autofocalizare

Ambele obiective focalizeaza rapid si silentios. La capitolul viteza Nikon are un usor avantaj mai ales la focalizarea completa de la minim la infinit, avantaj care in situatiile de zi cu zi nu este atat de evident si decisiv incat sa ratezi cadre cu Tamron-ul. Tinand cont de clasa din care fac parte, nu prea ai ce sa reprosezi ambelor obiective in materie de autofocalizare. Comparandu-le cu un obiectiv dintr-o clasa superioara, asa cum este Nikon 70-200 VR F4, diferenta de viteza a autofocalizarii este evidenta. In filmul urmator se poate observa viteza de focalizare a celor trei obiective, de la minim la infinit, la diferite distante focale.

 

Comparatie intre viteza de focalizare minim-infinit la 70mm si respectiv 300mm pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC. Nikon 70-200mm F4 VR este prezentat ca o referinta in acest domeniu.

 

Stabilizator optic

Stabilizatorul optic l-am gasit a fi performant la ambele obiective. Functioneaza ireprosabil oferind un castig de pana la 3-4 trepte fata de inversul distantei focale astfel incat se pot obtine cu succes cadre la 1/20sec si 300mm. Nu am observat ca unul sa fie mai performant decat celalalt (asa cum am citit in mai multe locuri) ci pur si simplu ele functioneaza un pic diferit. Stabilizatorul de pe Tamron reuseste foarte bine sa inghete imaginea in vizor imediat dupa ce ai realizat pre-focalizarea si de aici impresia ca este mai performant. Pe de alta parte stabilizatorul de pe Tamron esta putin mai zgomotos auzidu-se tot timpul cum lucreaza.   

 

Optica

Pentru calitatile optice ale celor doua obiective voi impartii discutia in doua parti: comportarea lor pe aparate cu un senzor APS-C si respectiv FF. Ca si aparate am folosit Nikon D7000 si Nikon D600. Am testat obiectivele in aceleasi conditii: aceiasi scena, acelasi moment din zi, aceleasi aparate, comparatie la distante focale de 70-100-200-300mm, si diferite diafragme pentru fiecare distanta focala. La 70mm si 100mm Tamron-ul este cu o fractiune mai luminos, valorile minime ale diafragmei la diferite distante focale pentru fiecare obiectiv fiind urmatoarele: 70mm Tamron F4 – Nikon F4.5, 100mm Tamron F4.2 – Nikon F4.5, 200mm ambele F5.3, 300mm ambele F5.6.

 

  • Comportarea pe APS-C (Nikon D7000)

Daca ne referim la comportarea celor doua obiective pe un aparat cu senzor APS-C remarcile mele sunt urmatoarele:

La 70mm si diafragme de F4/4.5 - F5.6 Nikon-ul este clar superior, oferind o claritate mai buna atat in centru cat si in extremele cadrului. La F8 si F11 diferenta se micsoreaza si ambele obiective se comporta bine.

La 100mm si diafragme de F4.2/4.5 – F5.6 Nikon-ul inca pastreaza un usor avantaj, dar diferenta nu este atat de evidenta ca la 70mm. Inchizand diafragma la valori de F8-F11 ambele obiective ofera o buna claritate.

La 200mm pot spune ca ambele obiective se comporta la fel, claritatea fiind foarte buna.

La 300mm lucrurile se inverseaza si Tamron-ul trece in fata, oferind o claritate si o redare mai omogena a detaliilor in special in marginile cadrului la F5.6. Daca inchidem diafragma diferentele se reduc, dar totusi Tamron-ul pastreaza un mic avantaj.

 

  • Comportarea pe Full Frame (Nikon D600)

Din nou la 70mm si 100mm intalnim acelasi comportament ca si in cazul APS-C, Nikon-ul oferind un avantaj mai ales la valorile minime ale diafragmei.

La 200mm si diafragme de F5.6-F8 Tamron-ul ofera un mic plus de claritate si omogenitate fata de Nikon, dar fara diferente notabile. La F11 ambele obiective sunt egale.

La 300mm a venit surpriza, Tamron-ul comportandu-se mult mai bine decat ma asteptam pe Full Frame. Din punct de vedere optic Tamronul este mai bun ca Nikon-ul la aceasta distanta focala, punct! Acest lucru se observa la toate diafragmele atat in centru, dar mai ales in extremitatile cadrului. La Nikon am observat ca nici odata cu inchiderea diafragmei claritatea si omogenitatea nu se imbunatatesc. Am analizat 4 scene diferite si am observat in toate cazurile superioritatea si omogenitatea mai buna a Tamron-ului la acesta distanta focala.

 

In concluzie la acest capitol pot spune ca Nikon 70-300 VR este un performer mai bun la distante focale de 70-100mm, dar Tamron 70-300 VC straluceste la 300mm mai ales in aceasta clasa si gama de pret. Pe un aparat cu un senzor APS-C acest avantaj este mai putin evident, si Nikon 70-300VR pare ca reduce diferenta, dar pe FF avantajul e clar. Un mare bravo pentru Tamron, deoarece cred ca cei ce achizitioneaza acest tip de obiective sunt mai interesati de performantele la capatul tele decat la cel wide.

Ca observatii, trebuie sa mentionz ca ambele obiective testate au prezentat mici defecte de descentrare, Tamron-ul avand partea stanga mai neclara la 70-100mm, iar Nikon-ul partea dreapta. Nu au fost defecte foarte grave si le-am considerat acceptabile. De asemenea am analizat obiectivele pentru mai multe tipuri de cadre si concluziile au fost aceleasi. Imaginile de la sfarsitul materialului sunt fisiere JPEG direct din camera, obtinute in aceleasi conditii (controlul aberatiilor cromatice, vignetarii si Active D-Lighting pe OFF, profil Neutral). Imaginile au fost realizate din mana cu stabilizatorul de imagine activ si un timp de expunere egal cu inversul distantei focale.

 

Aberatii cromatice

Aici Tamronul se comporta mult mai bine. Mai ales la distante focale de 200-300mm diferentele sunt evidente, aberatiile cromatice produse de optica Nikon-ului fiind mult mai vizibile. Acest lucru se poate corecta intr-o masura, direct din aparat pentru fisierele JPEG, sau in software pentru fiserele RAW.

Tamron 70-300mm VC reuseste sa controleze mult mai bine aberatiile cromatice, acest capitol reprezentand unul din minusurile obiectivului produs de Nikon (D600, 300mm, F5.6, RAW, ).

 

Bokeh

Datorita tipului de diafragma si valorilor minime F4-5.6 de-a lungul distantei focale, nu sunt obiective care sa exceleze la acest capitol. Totusi in anumite conditii distanta focala lunga combinata cu deschiderea maxima a diafragmei va oferi o buna izolare a subiectului. Regasim astfel pentru ambele obiective un bokeh placut, dar fara a avea ceva exceptional. Pentru acest lucru trebuie sa cautam in alta parte si la alt tip de obiective.

 

Vignetare

Ambele obiective se comporta bine in privinta vignetarii. Din ce am observat Nikon-ul pare a avea un mic avantaj la 300mm si F5.6, dar la ambele obiective vignetarea nu este deranjanta si poate fi foarte usor corectata in software sau chiar direct din aparat pentru fisierele JPEG.

 

Pret

Acesta este un capitol unde Tamron-ul puncteaza foarte bine si de multe ori decisiv in luarea unei decizii. Diferenta de pret intre cele doua obiective este de 50%-100% (depinzand de magazin si promotia oferita). Nikon se bazeaza pe fanii marcii, care cauta compatibilitate de 100% intre corp si obiectiv si prefera doar produsele Nikon. Din experienta mea cu Tamron 70-300 VC pot spune ca nu am gasit vreo problema de compatibiltate obiectiv-corp aparat Nikon (asa cum mi s-a intamplat in alte ocazii cu alte obiective non Nikon).

 

Concluzie

Acest tip de obiectiv, in plaja 70-300mm, este unul foarte versatil. Pe un aparat APS-C el se transforma intr-un 105-450mm (echivalent 35mm) gasindu-si aplicatii dintre cele mai diverse.

Tamron are pe piata un castigator. Din punct de vedere optic obiectivul este surprinzator de bun la capatul tele, chiar si pe un aparat FF. Deficientele de conceptie, pot fi trecute cu vederea datorita calitatilor optice si a pretului foarte atractiv. Il recomand cu multa caldura celor ce vor un teleobiectiv cu performante solide si nu vor sa cheltuiasca o avere.

In partea cealalta Nikon ofera un pachet solid, cu o ergonomie mai atent studiata, performante mai omogene la capatul wide, dar pretul este mult mai mare si performantele optice la 300mm sunt mai slabe (mai ales pe FF). Atat timp cat fotografiezi cu un aparat cu senzor APS-C, nu esti foarte interesat de performantele la distante focale de peste 200mm, sau nu esti un “pixel peeper”, Nikon-ul reprezinta o buna alegere mai ales pentru fanii marcii.

 

Notare

Nikon 70-300mm VR

Tamron 70-300mm VC

Constructie

8

7

Autofocalizare

8

7

Optica

 

 

FF

7

9

APS-C

8

9

Stabilizator optic

9

9

Aberatii cromatice

7

9

Bokeh

8

8

Vignetare

8

8

Pret

6

9

 

Serie de imagini - format APS-C

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor APS-C la 70mm (105mm echivalent format 35mm) pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 70mm APS-C (105mm echivalent format 35mm) si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor APS-C la 100mm (150mm echivalent format 35mm) pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 100mm APS-C (150mm echivalent format 35mm) si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor APS-C la 200mm (300mm echivalent format 35mm) pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 200mm APS-C (300mm echivalent format 35mm) si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor APS-C la 300mm (450mm echivalent format 35mm) pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 300mm APS-C (450mm echivalent format 35mm) si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

 

 

Serie de imagini - format FF

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor FF la 70mm pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 70mm senzor FF si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor FF la 100mm pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 100mm senzor FF si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor FF la 200mm pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 200mm senzor FF si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Scena fotografiata cu un aparat cu senzor FF la 300mm pentru evaluarea claritatii obiectivelor Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

Serie se cropuri margine-centru la 300mm senzor FF si diferite valori ale diafragmei pentru Nikon 70-300mm VR si Tamron 70-300mm VC.

 

Intregul continut audio-vizual si textual al acestor pagini este protejat de drepturi de autor si alte drepturi detinute de Gabriel Bușe. Continutul acestui material (text, imagini) nu poate fi folosit fara acordul prealabil scris al autorului.
© Gabriel Bușe

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February March April May (1) June (1) July (1) August September (1) October (1) November (1) December (2)
January February (1) March (2) April May June (1) July (1) August September (1) October November (2) December
January February March April (1) May June July (1) August September (1) October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December